Кметът на София потърси премиера за къщата на Яворов с

...
Кметът на София потърси премиера за къщата на Яворов с
Коментари Харесай

Тодор Чобанов: Търсим вариант къщата на Яворов да бъде спасена

Кметът на София потърси премиера за къщата на Яворов с предлагането да бъде избавена. Нашата задача е да пазим знаковите персони. Юристите на ведомствата ще намерят най-хубавия механизъм, тъй че страната да бъде виновен собственик. Това сподели пред публицисти зам.-кметът на София Тодор Чобанов.
Институциите ще търсят решение по този начин, че постройката да е напълно общинска благосъстоятелност. Каузата е доста по-голяма от финансовото измерение на този въпрос. Тези здания трябваше да си остане на страната и общината и притежателите да бъдат обезщетени. Сега сме с ясната воля казусът да бъде решен.

По сходен метод се действа и по отношение на къщата на Смирненски. Пред ремонт сме и пред отваряне на къщата- музей. Нашият народ има потребност от тези къщи-музеи. Дай Боже идната година да предприемем значими укрепителни дейности. Тази къща има проблеми, нищо че не й проличава.

Явора Стоилова-родственица на поета сподели по БТВ: Новината ме завари неподготвена. Преди една година разбрах, че музеят е реставриран. този дом за мен е реликва. Детството ми е вградено там. Всичко рухва. Питах се кой е отговорен и за какво стигнахме до това дъно?!

Последният притежател Васил Панчев сподели, че къщата е била употребена като ипотечен инструмент. Близо милион евро са били върнати на предходния притежател, само че при пресмятане на лихви са се оказали разлики от 300 000 евро. Състоянието на къщата, която заварих, е пред съсипия. Вибрации могат да я разрушат.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР