Кметът на Смолян Николай Мелемов инициира среща с областния управител

...
Кметът на Смолян Николай Мелемов инициира среща с областния управител
Коментари Харесай

Областният управител на Смолян събира кметовете заради проблем с кучетата

Кметът на Смолян Николай Мелемов инициира среща с регионалния шеф Недялко Славов, с цел да обсъдят ограничения и потърсят решение на казуса с безстопанствените кучета. Напоследък обстановката в регионалния град се изостри извънредно доста.
По думите на кмета постоянно през есента има пик на кучетата по улиците, тъй като ги пускат от земеделските площи, които са пазели през лятото.
Мелемов осведоми регионалния шеф за сигналите, които получава, че кучета от други общини се карат в Смолян, което в допълнение усложнява казуса.
Местната администрацията има подписан контракт с „ Анимал Вижън” ЕООД – Стара Загора, за ветеринарно-медицинска помощ и надзор за залавяне и превозване на безстопанствените кучета в община Смолян.
Специалистите правят тази действия с потребление на характерна упойка, кастрират, маркират, имунизират и обезпаразитяват животните.
От началото на годината до момента 103 кучета са обработени по този метод. Общината е направила разноски в размер на 16 732 лева досега. От тях 10 278 лева са за консултативна помощ, залавяне на кучета, кастрация, обезпаразитяване и ваксина срещу бяс. 600 лела са изразходени за храна на кучетата и 5 854 лева за консумативи. За всички действия има формирани протоколи.
От своя страна Славов пое ангажимент да провежда среща с кметовете от другите общини, на която да се слагат тези въпроси и да се набележат ограничения. Градоначалникът изрази вяра, че и в народен мащаб ще се набележат промени за по-ефективната работа по казуса, оповестиха от локалната администрация.
Мелемов разгласи, че чиновници на Общината стартират всеобщи инспекции по спазването на регистрационния режим на домашните кучета. Хората гледат домашни любимци без да ги записват, а някои след това ги изхвърлят на улицата.
Проблемът съгласно градоначалника не може да се реши с един подслон. Той е безапелационен, че това законово обвързване би трябвало да се извърши от всички общини. Ако единствено една община като Смолян сама сътвори подслон, това не взема решение сегашния проблем, а основава нови. От прилежащи региони още по-настъпателно ще си карат кучетата в Смолян и потенциалът му непрестанно би трябвало да се усилва. Изграждането на един подслон в Смолян би коствал към 300 хиляди лева Но това е единствено за начало, по-късно ще са нужни десетки хиляди лв. за месечна прехрана.
Този проблем би трябвало да се реши на национално равнище, счита Мелемов. Ако една община се наеме да прави подслон, тя би трябвало да одобри кучетата на общините в близост.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР