Кметът на Самоков: Трябва бързо да им се даде временно

...
Кметът на Самоков: Трябва бързо да им се даде временно
Коментари Харесай

Бюджетите на общините олекват заради бежанците

Кметът на Самоков: Трябва бързо да им се даде краткотрайно леговище, с цел да може да работят

Общините се включат интензивно в помощта за идващите у нас украински жители, които търсят избавление от войната. Всички действия, които са свързани с естествения живот на бежанците, са за сметка на общинските бюджети.

"Гледаме незабавно да реагираме, дали сме описи къде може да бъдат настанявани. Ще приказваме с страната по какъв начин тези средства, които са дали общините, ще бъдат възобновени. Предстои да приемем общинските бюджети, само че никой не е планувал такива разноски. На първо място би трябвало да покажем отношение и да настаним тези хора ", разяснява кметът на Самоков и член на УС на общините Владимир Георгиев в.

По думите му е прекомерно рано разноските да бъдат изчислявани и би трябвало да мине време, рано е да се каже и какъв размер от обезщетения ще желаят.

"Непрекъснато прииждат бежанци, напорът и натискът е огромен при пограничните региони и тези, които са покрай Украйна - Балчик, Каварна, Русе, по цялото Черноморие. Най-големият проблем сега е бързо да се даде краткотрайно леговище - то разрешава да имат достъп до обществената сфера и опазването на здравето. Да може да настаним децата в детски градини и учебни заведения. Има малко закъснение с приемането на този статут ", сподели още Георгиев.

Той посочи, че в Самоков доста хора от Украйна работят в областта на туризма, само че са с 3-месечни визи, които изтичат тъкмо в този момент. Как ще бъдат тренирани те - бежанци ли са или са такива, които са работили в България, попита кметът.

"В общинския хотел сме настанили 6 индивида, в града са настанили 4 фамилии. В Боровец и в града имаме работещи в хотелите, които са с изтичащи работни визи. Бизнесът желае да даде опция на тези, които желаят да си намерят работа. Помощта от 40 лева няма да стигне, тъй като в този момент е отоплителният сезон, би трябвало и да се изхранват тези хора ", изясни Георгиев.

"Сметката за ток на общината за февруари, където получихме обезщетенията за януари и февруари, падна от 75 хиляди лева на 57 хиляди лева По-сериозният проблем е с природния газ. Никой досега не ни е дал опция да приказваме за обезщетения, не получаваме такива. Казва ни се, че казусът е ниската цена на газта. Но сметките за газ са в пъти по-големи от сметките за ток ", акцентира кметът на Самоков.

Общините ще упорстват за срещи с държавното управление за обезщетения и възобновяване на средствата.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР