Кметът на Русе Пенчо Милков поиска от Министерството на регионалното

...
Коментари Харесай

Кметът на Русе с възражения за одобрените блокове за саниране

Кметът на Русе Пенчо Милков изиска от Министерството на районното развиване и благоустройството /МРРБ/ да бъде преразгледано класирането по процедурата за саниране на жилищни здания , оповестиха от локалната администрация. За задачата той е изпратил мнение до отрасловия министър Андрей Цеков

В него той показва своите възражения, свързани с оповестеното класиране на жилищни здания по упоменатата процедура и упорства за неговото преразглеждане .

В писмото си Милков показва, че съгласно посочената публикация за община Русе са утвърдени 7 блока за общо 21 223 595,58 лева , при предел на безвъзмездната финансова помощ (БФП) от 50 000 000 лева ; 25 блока за 39 112 229,92 лева са класирани като запаси и два са отхвърлени като неотговарящи на условията.

Според кмета на община Русе прави усещане, че в тази група според Националната идея за пространствено развиване (НКПР), обхващаща градове от една категория като Стара Загора, Русе, Плевен, Велико Търново, Благоевград и Видин, няма нито една община с повече от 55% усвоен запас (за Русе е 42%), а приблизително усвоената БФП за шестте града от групата е 18,1 млн. лева при оптимален предел 50 млн. лева

В други групи по НКПР има позволено финансиране от над 90% . Кметът Милков смята, че по този метод е опорочена опцията средствата от Плана да доближат до повече български общини и да се избегне забележителна териториална централизация на вложенията в избрани общини и региони. Според него още веднъж се следи приоритизиране на избрани градове и райони за сметка на други, което води до дисбаланс в развиването на страната .

В мнението си Пенчо Милков обръща внимание на това, че необикновен интерес съставлява високият брой на многофамилни жилищни здания (МЖС) с оптимален брой точки , съсредоточени в избрани градове, който евентуално е реализиран с предложение на ограничения за енергийна успеваемост с висока степен на икономисване. При използването на „ типово строителство “ в България и съществуването на здания със сходни характерности в цялата страна е забавно да се изследва по какъв начин в някои региони такива здания могат да вкарат ограничения за успеваемост с оптимален резултат, всеобщо достигайки енергиен клас „ А “, а в други документите не демонстрират такава опция .

„ Изразяваме вяра посочените индикатори да се основават на реалистични данни, а не на съзнателно повишени стойности в документите за енергийна успеваемост, защото това няма да докара до реализиране на задачите и знаците в програмата, а ще сътвори предпоставки за опорочаване на цялата процедура и налагане на финансови корекции за сметка на българските данъкоплатци “ , акцентира Милков.

Кметът отбелязва в писмото си, че с оглед значимостта на процедурата, Община Русе е подкрепила сдруженията на притежателите, като е отпуснала финансова помощ под формата на безлихвен заем за осъществяване на техническо и енергийно проучване .

От финансовата помощ на обща стойност 994 443,08 лева са се възползвали 26 МЖС, всички от които са подали заявки за подписване на партньорско съглашение с Община Русе, както и са подали на планово предложение по цитираната мярка. Други 8 Сдружения на притежателите сами са подготвили нужните обследвания и са декларирали желанието си за включване пред Община Русе.

В писмото си до районния министър Пенчо Милков отдава внимание на един изключително значим факт – Русе е обичайният център на Дунавския район, който съставлява лицето на страната за всички влизащи в България от север . В тази връзка и най-много по отношение на гореизложеното, той упорства да бъде преразгледано оповестеното класиране по процедура BG-RRP-4.023 – ПОДКРЕПА ЗА УСТОЙЧИВО ЕНЕРГИЙНО ОБНОВЯВАНЕ НА ЖИЛИЩНИЯ СГРАДЕН ФОНД -ЕТАП I, както и да бъде осъществена самостоятелна инспекция на обследванията за енергийна успеваемост на всички здания , получили над 115 точки.

„ Считам, че по този метод ще отпаднат подозренията във връзка с коректността на класирането и ще се реализира по-балансирано териториално систематизиране на средствата “ , декларира в края на мнението си кметът на община Русе.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР