Кметът на Перник Вяра Церовска връчи награди на спортисти за

...
Кметът на Перник Вяра Церовска връчи награди на спортисти за
Коментари Харесай

В Перник наградиха заслужили спортисти

Кметът на Перник Вяра Церовска връчи награди на спортисти за принос в построяването и одобряването на Перник като актуален град.

Призовете са по случай 90-годишния празник от оповестяването на Перник за град, който бе празнуван през днешния ден. Сред отличените е Боян Радев - първи повторен олимпийски първенец на България по битка - Токио 1964 и Мексико 1968, международен първенец от Толедо през 1966 г, международен вицешампион през 1962 и 1967 г, европейски вицешампион през 1968 г, състезател на годината в България за 1964, 1967 и 1968 г, донор №1 на Националния исторически музей, културен филантроп и почетен жител на Перник. Боян Радев съобщи, че е горделив с пернишкия си генезис и пожела да построи параклис в родното му село Мошино (сега квартал на Перник).

С плакет бе отличена и баскетболната школа на "Миньор - Перник ". В 11 баскетболни шампионати от 1972/73г. до 1982/83 година, женският отбор на Миньор непроменяемо е в призовата тройка на републиканските съревнования. Отборът е спечелил пет шампионски трофеи, два пъти сребърни медали и два пъти бронзови.

Женският баскетболен отбор на "жълто-черните " е играл три финала в най-авторитетните клубни шампионати - през 1977 година за купата "Ронкети " в Рим, през 1980 и 1982 година надлежно във Витенхайм и Кьолн за купата на европейските шампионки.

Индивидуално отличие получи Пенка Методиева - част от златната петорка на пернишкия женски баскетбол.

Плакет бе връчен и на 90-годишния футболен деец Тодор Евстатиев - Тоцката, един от 11-те, взели участие в първия мач на Миньор в А група. В А Републиканска футболна група Евстатиев е играл 240 мача, дълги години е капитан на тима и образец за феърплей - нито един път не е отстраняван от игра.

Вяра Церовска отличи и емблематичния за Перник тим по ръгби "Валяците " - 32 пъти републикански първенци и 15 пъти притежател на купа България. Създаден през 1959 г, през тази година клубът празнува 60-годишен празник./БТА
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР