Кметът на Перник Станислав Владимиров реши да напусне БСП след

...
Кметът на Перник Станислав Владимиров реши да напусне БСП след
Коментари Харесай

Станислав Владимиров: В БСП е водеща омразата и лепенето на етикети

Кметът на Перник Станислав Владимиров реши да напусне Българска социалистическа партия откакто предишното лято напусна Националния съвет на партията.

Пред Tribune.bg той разкри какво е довело до решението, има ли проекти да се причисли към друга партия, разяснява случилото се на конгреса на партията, както и роенето на партийни членове на социалистите.  

Г-н Владимиров, напускате Българска социалистическа партия, казвайки че чашата е преляла, само че коя беше последната капка, с цел да се решите на тази стъпка?

Наистина това беше доста мъчно решение. Месеци наред го премислям, тъй като когато един човек влезе в политическа партия, както аз влязох от дълго време, чака да срещне съидейници, другарска среда. Да има диалози, от време на време сериозни и тежки, само че те да са за нещо градивно, по какъв начин да се развива партията, страната. Аз съм видял доста интервали в Българска социалистическа партия, като е имало доста рецензии, остри съвещания на Националния съвет, само че това което се сътвори последните години като среда в Българска социалистическа партия в действителност естествен човек мъчно може да го издържи. Водеща е омразата, заклеймяването, лепеното на етикети, на партийни приятели, преследването, изключването. Не мисля, че това е среда, в която всеки естествен политик би желал да стои. Още лятото напуснах Националния съвет, съвсем не съм коментирал партийни тематики.

В тази връзка по какъв начин ще коментирате случилото се на конгреса на Българска социалистическа партия преди дни?

За конгреса нямах огромни упования, само че въпреки всичко като кмет, като разпознаваема фигура от нашата партия отидох. Това, което видях в действителност ме потресе. Не е обикновено да отидеш на среща, която би трябвало да е другарска, да се видиш с партийни приятели, да водите естествен, човешки диалози. В същото време там имаше защита повече в сравнение с футболните мачове. Чудех се по какъв начин да отвръщам на това. Да видиш очите на делегати цялостни със сълзи, че не са позволени, тъй като не са от комфортните. Самият конгрес стартира с експанзия от страна на управлението, с дебненето някой да сбърка и да каже нещо, което не се харесва на ръководителя и да го изключат. Видяхте, че една голяма млада генерация беше изключена без никакви причини и това е бъдещето партията. След 5-6 години тези хора щяха да са ръководителите в партията. Цялата тази поредност от дейности на управлението – разкъсване на връзката с локалните структури, никаква поддръжка от страна на централното управление.

Днес стана ясно, че 50 членове от организацията в Перник също напущат партията.

Това, което се случи в събота с изключването на наши партийни приятели от управителни постове в Перник, ръководител, секретар, взриви нашата организация, хвърляния на партийни билети. Аз няма по какъв начин да остана безразличен.

Имате ли информация за брожения и напускания и в други структури?

Не съм се чувал с никой. Следя това, което се случва в Перник. Вълната обаче е голяма и тя ще продължи и в идващите дни. Пернишката организация отдавна не се харесва на управлението и никой не може да разбере за какво. Още от първите ми дни като кмета, започнаха да ми лепят етикети. Знаете в каква обстановка бяхме изправени всички перничани. Кризата беше голяма, като имаше анализатори и специалисти, които споделяха, че този град няма бъдеще, че би трябвало да бъде изселен. Може да си визиите моя екип по какъв начин се усещаше, перничани по какъв начин са се чувствахме. Намерихме решение, преодоляхме рецесиите, по-късно други рецесии. Целият мандат беше изпълнен с провокации, а вместо една обикновена човешка поддръжка даже да получим от управлението, ние получихме етикетите и заклеймяването. Не е естествена тази среда и мисля, че това беше сложното решение, което трябваше да вземем.

Смятате ли, че в това положение на Българска социалистическа партия е способна да си увеличи резултатите на изборите?

Аз поисквам триумф на Българска социалистическа партия и на управлението. Те са тръгнали по веднъж, който считат, че е правилен. Няма да си разреша ругатни по партийни сътрудници, с които съм работил години, макар, че съм получавал противоположното отношение. Най-малкото не е колегиално. Нека управлението си реши по какъв начин ще се яви на избори, което напълно тяхна отговорност.

Вие смятате ли да се присъединявате към някакво друго обединяване, като Левицата, да вземем за пример?

Колкото и да ни беше мъчно с сътрудниците се шегувахме, че ще се явим от партията на перничаните. Получаваме тази голяма поддръжка за всичко, което вършим с кметския екип. На нас ще ни бъде елементарно, тъй като тази голяма поддръжка ни дава тласък, даже от време на време да вършим ексцентрични ходове, които са мъчно разбираеми за систематичните партии. Докато имаме тази поддръжка на нас ще ни е елементарно, а когато изчезне е най-лесно човек да се отдръпна с достолепие.

След обединяването на Политическа партия и Демократична България, още веднъж се приказва, че са склонни да се коалират с Българска социалистическа партия. Смятате ли, че това ще помогне по някакъв метод на социалистите?

Пропуснал съм тези процеси. Това ни връщане  тези политически конфликти не разколебава в Перник и считам напълно да насоча напъните си в кметските си отговорности в оставащите месеци. Пожелавам триумф на всички политически сили. Пожелавам повече на идващия парламент, да има разсъдък, да има държавно управление с по-дълъг небосвод за развиване на страната. Хубаво е, когато подаваш ръка на някой тя да е кардинална, да няма това отричане, което виждаме в политическата ни класа. Дай Боже пред България да предстоят по-добри дни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР