Кметът на Община Шабла Мариян Жечев е предаден на съд

...
Кметът на Община Шабла Мариян Жечев е предаден на съд
Коментари Харесай

Съдят кмета на Шабла за злоупотреба с европейски средства

Кметът на Община Шабла Мариян Жечев е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Добрич за закононарушение със средства от фондовете на Европейския съюз . Делото е планувано за разглеждане на 6 декември в Добричкия областен съд.

В качеството си на кмет, Жечев показал погрешни сведения за изпълнени строително-монтажни работи по Програмата за развиване на селските региони пред Регионалната разплащателна организация на 13 ноември 2015 година В поръчка за дефинитивно заплащане били показани като изпълнени действия, които не били осъществени от определената всред шест компании ДЗЗД „ Шабла спорт 2015 “. Поискани били средства в размер на 525 488 лв. без Данък добавена стойност. Към 21 декември 2015 година към този момент били отпуснати 267 836 лв. от декларираните средства.



По плана е трябвало да бъдат построени стадион, помощно игрище, игрище за волейбол, баскетбол и тенис, водна повърхност за гребни спортове, паркинг, ограда, отвесна планировка, обслужваща постройка с трибуни, СОТ и пожароизвестителна система. Някои от към този момент платените действия и все още не са построени. Неизпълнените строително-монтажни работи са разказани в 86 позиции в обвинителния акт на Окръжната прокуратура в Добрич. Те са открити и при инспекция на специалист и разказани детайлно в прибавен надзорен лист, осъществена е и спомагателна инспекция на място. С уведомително писмо за погашение на средствата от държавен фонд „ Земеделие “-Разплащателна организация, са били разказани сумите, които не са били възможни за финансиране, както и е направена смяна на заплащанията поради несъответствието сред заложените в контракта детайли на инвестицията и действително изпълнените действия.

По делото против настоящия и сега кмет на Община Шабла са назначени две експертизи, разпитани са десетки очевидци. Причинените имуществени вреди се пресмятат на 267 836 лв., които не са възобновени.

Кметът Мариян Жечев не пожела да разяснява
детайлности по делото пред Дарик. Той сподели единствено, че съдът ще дефинира има ли отговорни по делото, само че съгласно него нещата не са такива, каквито са показани от прокуратурата.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР