Кметът на община Русе Пенчо Милков изпрати ново становище до

...
Кметът на община Русе Пенчо Милков изпрати ново становище до
Коментари Харесай

Кметът Пенчо Милков с нова категорична позиция относно изграждането на инсинератор в Гюргево

Кметът на община Русе Пенчо Милков изпрати ново мнение до министъра на околната среда и водите Юлиян Попов по отношение на плана за построяването на инсинератор за болнични боклуци на територията на община Гюргево. Писмото на кмета е обвързвано с постъпил отговор от румънското екоминистерство на мненията и забележките по трансграничната процедура за плана.

„ Предвиждането за създаване на проект за миризмите в хода на издаване на екологично позволение демонстрира, че към сегашния миг не е осъществено обширно проучване и разбор на евентуалните субстанции, които ще се отделят в атмосферния въздух, техните концентрации, респективно въздействието им и периметъра на разпръскване. Също по този начин не са препоръчани съответни превантивни ограничения за ограничение замърсяването на околната среда. Аналогично, не са показани превантивни ограничения за недопускане и ограничение риска от пораждане на спешни обстановки “. Това се споделя в мнението на Пенчо Милков.

Той акцентира, че в предоставената от румънска страна информация не се съдържа конкретика и не се внасят спомагателни уточнения по отношение на наличието на поправения Доклад по Оценка на въздействието върху околната среда за плана. „ Отговорите съдържат най-вече извадки от текстове от Доклада по Оценка на въздействието върху околната среда, само че не дават уточняваща информация в поддръжка на направените изследвания “, добавя кметът на Русе. Според него както отчетът по Оценка на въздействието върху околната среда за плана, по този начин и дадените отговори по направените забележки не преглеждат в елементи другите въздействия върху околната среда при вероятни неподходящи сюжети, които могат да зародят в хода на употреба на инсинератора. Пенчо Милков показва, че е прегледано общото влияние в следствие от естествената работа на оборудването, за което се смята, че е в границите на допустимото, даже под признатите правила на отделени излъчвания в атмосферата. „ В тази връзка е избран като най-малък рискът от нарушение на естествената употреба на инсинератора, респективно на неговото съоръжение и детайли, което може да докара до нарушение на софтуерния развой и обособяване на нерегламентирани излъчвания “, отбелязва Милков. Според него не е прегледан задълбочено рискът от приемане на боклуци със състав и качество, друг от изискуемия, пропуски в тяхното краткотрайно предпазване и други, които могат да доведат до отклонения в процеса, типа и количеството на отделяните излъчвания във въздуха.

„ Предвид гореизложеното смятам, че показаната спомагателна информация не потвърждава аргументиран най-малък риск от обособяване на излъчвания в атмосферния въздух в трансграничен подтекст “, разяснява в умозаключение кметът на община Русе.

Припомняме, че в края на месец ноември 2023 година Пенчо Милков съобщи безапелационната си позиция по отношение на модифицираната и допълнена информация по отчет за оценка въздействието върху околната среда за плана, обвързван с построяването на инсинератор за болнични боклуци на територията на община Гюргево. В мнението си до министър Юлиян Попов тогава той акцентира, че гражданското общество на Русе е извънредно сензитивно и загрижено за запазване чистотата на атмосферния въздух на града, надлежно непримиримо към реализацията на планове, свързани с евентуално обособяване на нездравословни излъчвания и въздействия върху съставените елементи на околната среда и застрашаващи здравето на хората.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР