Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов за пореден път каза

...
Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов за пореден път каза
Коментари Харесай

Павел Михайлов: Концесиите на кариерите в Белащица не могат да бъдат удължени


Кметът на община „ Родопи” Павел Михайлов за следващ път сподели „ Не” на кариерите в Белащица по време на работна среща в Областна администрация-Пловдив. Пред регионалния шеф Йордан Иванов и представители на Регионална инспекция за опазване на околната среда, Басейнова дирекция, Регионалната работа по горите и ИК „ Стоп на кариерите в Белащица” той изрази своето негативно мнение за реализирането на рандеман на строителни материали от находището над село Белащица и изрично упорства да бъде прекъсната процедурата по даване на позволение за удължение на периода на консесионерите за рандеман на подземни благосъстояния.

По време на съвещанието, траяло близо час, кметът Павел Михайлов изложи в действителност условия и причини срещу реализацията на нови капиталови планове. Кариерите над село Белащица се експолатират от началото на 70-те години на предишния век. Концесиите на „ Холсим кариерни материали” и „ Европейки пътища” към този момент са изтекли. Кметът означи, че съгласно закона срокът на есплатация на една кариера не може да бъде по-дълъг от 50 години.

Той дефинира капиталовите планове за удължение периода на концесията като неприемливи, защото територията на концесиите попада в план за санитарно-охранителна зона към два каптирани естествени извора „ Калоян дере 1” и „ Калоян дере 2”. Процедурата за издаване на позволение за водовземане от подземните води към този момент е почнала и това следва да ограничи добива на инертни материали, защото ще окаже отрицателно влияние върху карстовите извори.

През август предходната година с цялостно болшинство Общински съвет „ Родопи” одобри Плана за интегрирано развиване на общината/ПИРО/. В него, в частта за „ Туризъм” е включена зоната към параклис „ Свети Спас”, ситуирана в региона на кариерите над Белащица, като туристическа дестинация с отделяне на пешеходни направления от селата Марково и Белащица. Според кмета Павел Михайлов концесиите над Белащица директно ще повлияят във връзка с вложения и осъществяване на бъдещите проекти за развиване на Община „ Родопи” като „ зелен жилищен район” в покрайнините на град Пловдив. Той сигнализира, че с изключение на село Белащица наранени от продължение на каменната кариера ще бъдат още 9 села от Родопската яка.

Пред регионалния шеф Павел Михайлов сподели, че в новия бюджет за 2022 година ще бъдат заложени 150 хиляди лв. за осъществяване на процедура по включване в регулацията на село Белащица на аграрни територии, в това число и пътя обслужващ кариерните действия.

Аргумените на община „ Родопи” ще бъдат изложени на среща този петък в Министерството на енергетиката.

„ Имаме безапелационни учредения да желаяме прекъсване на концесиите. На срещата в енергийното министерство ще изразим негативното си мнение и ще заявим, че няма да допуснем тази каменна кариера да продължи да се развива в землището на село Белащица и на територията на община” Родопи”. Кариерите имат негативно влияние заради високото равнище на фини прахови частици във въздуха, замърсяване и звук. Това са единствено част от проблемите, с които хората ще се сблъскат още веднъж и това се отразява на тяхното здраве и здравето на децата им”, сподели кметът Павел Михайлов. „ В случай, че мнението не бъде взето поради Община „ Родопи”ще продължи да подхваща всички позволени от българското законодателство дейности за отбрана ползите на жителите на Белащица”, съобщи още кметът Михайлов.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР