Кметът на община Монтана Златко Живков и заместник-министърът на културата

...
Кметът на община Монтана Златко Живков и заместник-министърът на културата
Коментари Харесай

Празниците на духовите оркестри в Монтана навършиха 30 години /снимки/

Кметът на община Монтана Златко Живков и заместник-министърът на културата Румен Димитров откриха ХVІ интернационалните празници на духовите оркестри "Дико Илиев " в Монтана.
Първият ден от събитието, което се организира на всеки две години, почетоха народните представители Атанас Костадинов и Илиян Тимчев, ръководителят на ХХХІХ Народно заседание Борислав Великов, регионалният шеф Росен Белчев, зам. регионалният шеф Нина Петкова, 11 оркестри от страната и чужбина, 4 мажоретни състава, поданици и посетители на града.
След всеобщия обичаен дефилир до барелефа на огромния композитор, приключил житейския си път в Монтана, церемонията по откриването продължи на централния площад „ Жеравица”. Публиката видя майсторските музикални и маршови осъществявания на гвардейския внушителен духов оркестър и по-късно чу неповторимите произведения на Дико Илиев „ Сливенци при Драва” и „ Дунавско хоро”, изсвирени дружно от всички музиканти.
„ Тези празнувания, пазители на светлата памет на Дико Илев, са живо доказателство за това, че когато един народ има извънреден креативен гений и трайна нужда от прикосновение със своята неповторима просвета, той трансформира в обичаен, креативен и привлекателен център местата, където тя се е зародила. С тези думи от приветствието на министъра на културата Боил Банов, към публиката се обърна зам.-министърът на културата Румен Димитров. По нататък в приветствения адрес се споделя, че празниците на духовите оркестри „ Дико Илиев” в Монтана, които празнуват своята 30-годишнина са неотменима част от културната история на Монтана, от историята на духовата музика и са удостоверение за голямата й роля за развиването на българската музикална просвета.
С привет към всички представители на страната, оркестранти, танцьори и поданство кметът на Монтана Златко Живков откри ХVІ интернационалните празници на духовите оркестри „ Дико Илиев”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР