Кметът на Монтана Златко Живков връчи почетен знак на община

...
Кметът на Монтана Златко Живков връчи почетен знак на община
Коментари Харесай

Монтана награди заслужилите си синове

Кметът на Монтана Златко Живков връчи почетен знак на община Монтана на хореографът Антон Димов /посмъртно/, писателят Радослав Игнатов, скулпторът Димитър Ганчев, притежателите на компания „ Крос” Любомир Мартинов и Лукан Луканов, и на компания „ Войнов и сие” Никодим Войнов. Церемонията бе осъществена на тържествената сесия на Общинския съвет, в наличието на депутати, представители на държавната власт, общински съветници и посетители от девет задгранични градове, с които Монтана си сътрудничи.
„ Отличаваме най-достойните. Те посветиха живота си на Монтана и на хората тук”, сподели Живков.
Антон Димов е препоръчан от предприемчив комитет, в които водеща роля имат управлението на учебно заведение „ Христо Ботев” в Монтана и на читалище „ Развитие” във Враца. В подписката за удостояването на майстора на танца бе подкрепена над 400 възпитаници, родители, учители, сътрудници, жители. Димов е притежател на медал „ Кирил и Методий” – златен, на доста първи награди и златни медали от десетки фестивали у нас и в чужбина. Хореограф е на танците в спектакъла „ Черното руно” на Маргарита Младенова в театрална работилница „ Сфумато”.
„ Той обиколи света. Показа на няколко континента нашия фолклор, танци и носии. Аплодиран е в Съединени американски щати и Бразилия. Вдъхна в душите на стотици деца обич към българската традиция, танц и носия. Имаше доста оферти, само че в никакъв случай не напусна Монтана и евентуално този ден демонстрира, че е бил прав.”, сподели брачната половинка на Антон – журналистът Венета Николова
Димитър Ганчев е роден през 1929 година. Автор е на доста скулптори в Монтана. Направил е паметника на военачалник Арнолди – командващ на съветските войски, освободили Кутловица / днешна Монтана/. Негова е и статуята на Диана, която бе възобновена, и издигната преди три дни в центъра на града.
Белетристът Радослав Игнатов е роден през 1949 година. За почетен жител на Монтана е препоръчан от Съюза на българските писатели, а кандидатурата му е подкрепена от 700 души. Игнатов е публицист, преводач, публицист на свободна процедура, преподавател, редактор, книгоиздател. Негови стихове са превеждани на съветски, украински и британски езици. Издадени книги: „ Сълза върху горещия камък”, „ Да те повикам”, „ Предай нататък”, „ Времето на сънищата”, „ Аз, Господи”, „ Лозята на чичо Ной”, „ Новите ловни полета”, „ Вторични видове” и други
Бизнесменът Никодим Войнов е освен един от най-успешните бизнесмени е и един от най-големите донори на Монтана. Подкрепя обществени институции, лечебни заведения, културни и спортни начинания. Той подари паричната награда, която съпровожда почетния знак /в размер на пет минимални работни заплати/ на общината. Същото направиха и Любомир Мартинов и Лукан Луканов – притежатели на компания Фирма „ Крос” – международно прочут производител на колела.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР