Кметът на Костинброд Трайко Младенов обясни какви мерки се взимат

...
Кметът на Костинброд Трайко Младенов обясни какви мерки се взимат
Коментари Харесай

Трайко Младенов: Всички институции в Констинброд са обединени в борбата срещу COVID – 19

Кметът на Костинброд Трайко Младенов изясни какви ограничения се взимат в общината по отношение на изключителното състояние в страната. Градоначалникът е уверен, че единствено с всеобщи старания рецесията може да бъде победена. 
Ето и целият текст, с който кметът се обръща към своите съграждани:
Община Костинброд е привилегирована със своето логистично местонахождение – директно граничейки със столицата и с преминаващи през нея или около границите й републикански пътни артерии. През годините се потвърдиха и утвърдиха удобните условия както в града, по този начин и в селата за непрекъснато живеене или за развиване на бизнеса. Ежедневно над 3 000 души от общината ни пътуват и работят в София, като хиляди са и хората от столицата които пък всеки ден идват на работа в комерсиалните и промишлените ни предприятия.
Към сегашния миг дейностите подхванати в общината ни са смален вид на тези, които се осъществят в страната ни и мога да го кажа решително - във всички общини в България. Институциите работят инициативно, бързо и в синхрон. Общинска администрация – Костинброд и районно полицейско ръководство – Костинброд работят по осъществяването на заповедите, които се издават всекидневно.

Гражданите биват съветвани и предупреждавани, дават им се спомагателни обяснения и насоки и паралелно с това полицейските чиновници и общинските инспектори им дават персонални защитни средства – маски, ръкавици закупени към сегашния миг от общината. От през днешния ден се подхваща акция от общински съвет – Костинброд, от всички общински съветници – без значение от политическата им принадлежност за закупуването на маски и ръкавици, които ще се дават на нуждаещите се жители и за стерилизация на публичните места. В синхрон с районна прокуратура – Костинброд се разискват и други значими за общността ни дейности към сегашния и в предстоящ проект. Прокуратурата ни даде освободено от нея помещение, в което да се съхраняват закупуваните всекидневно защитни средства, дезинфектанти, хранителни артикули предопределени за чиновниците на реда на контролно – пропускателните пунктове. Кметовете и кметските наместници, обществените ни центрове – всички ориентирани в сегашния миг в патронажната грижа – спомагат в обслужване и помощ на възрастни и обществено слаби хора, нямащите опция да си закупят храни, артикули за бита или персонални защитни средства. Ежедневни са работните диалози за коoрдиниране на дейности сред общината и регионалния шеф на Софийска област, регионална дирекция полиция, управлението на РЗИ, фамилните лекари, работещи на територията на общината ни. Рестрикциите, ограничаващите ограничения – налагани със заповедите на ангажираните с битката с ковид и последствията от него министерства и последващите заповеди на общината ни са факт. Но е належащо още!!! Необходими са още – дисциплинираност и самоосъзнаване каква е заплахата от вируса за хората, които не съблюдават ограниченията – за тях самите, за техните близки. Близостта на общината ни до столицата ни слага в доста по- рисково и рисково състояние от общини, които са на десетки, стотици километри от София.

Костинброд граничи с най-големия в страната ни регионален град, който е с многомилионно население, само че и с най-вече диагностицирани болни от Коронавирус – 19. И точно от безотговорното отношение на някои лица, колкото и междуинституционални дейности, колкото и синхрон и предварителна защита да подхващаме, колкото и маски да раздадем, колкото и актове да наложим – може да обречем града ни на цялостна карантина, каквато към този момент беше наложена в различен град, може да не успеем да ограничим епидемията. Огромния проблем остават лицата, които живеят на територията на общината ни, само че нямат непрекъснат или сегашен адрес в нея. Тях действително ги няма. За тях не знаем нищо – и когато се разболеят, и когато персоналният им доктор не е от работещите на територията на общината ни, и когато информацията за тях отиде в РЗИ София, а не в РЗИ за региона ни, и когато са под карантина в „ домът им “ в някое от нашите обитаеми места – заплахата става голяма, без опция да се проучват последствията от нея.
Благодарихме и благодарим на всички тези лица, които в границите на миналата седмица си направиха адреси – сегашни, само че това е началото, с цел да може да знаем че са на наша територия и да имаме опция да им помогнем при нужда. Около 1300 са адресно записаните за седмица, а има още хиляди, които ежедневни и целогодишно се подвизават в общата ни – които желаят, упорстват, имат искания, подлагат на критика, желаят. А пикът на епидемията следва! А заболелите се усилват! В страната ни, в Европа и в света се вземат невиждани ограничения. Общите ни граници със столична община, хилядите, които всекидневно пътуват до и от София, многочислените лица без какъвто и адрес на територията на града и селата ни в обстановката на изключително състояние постановат вземането от наша страна на спомагателни ограничения за отбрана живота и здравето на все по-разрастващата ни се общественост.

В рамките на 24 часа ще бъде призован общинския ни спешен щаб, като ограниченията които ще предприемем според препоръчаните и взетите решения ще са – налагането на вечерен час за всички от края на седмицата, паспортни инспекции на придвижващите си лица с констатиране на адресните им регистрации и аргументите за напредване и искане на декларациите предоставяни на контролно – пропускателните пунктове за следваща инспекция от страна на общината и налагане на санкции на предоставилите погрешни данни. За да продължи живота, с цел да понижим заплахата от преместване на вируса, от увеличение на броя на инфектирани или карантинирани – виновните органи и институции ще вземем всички нужни ограничения!
В идващите два дни ще оказваме помощ, съветваме, раздаваме защитни средства, ще закупуваме нови, ще приготвяме препарати за стерилизация за публични места, която започваме още по-активно от идната седмица, ще одобряваме заявки на доброволци, ще работим за предварителна защита. В петък рестрикциите и рестриктивните мерки ще се усилят - имаме волята и няма да проявим никакъв компромис към нарушителите – ще стартираме да глобяваме и глобяваме физически и юридически лица. За да живеем ще би трябвало краткотрайно да спрем, ограничим, понижим избрани считани от нас са ежедневни и рутинни действия, ще би трябвало да създадем взаимни отстъпки, да разберем, че имаме освен права само че и отговорности! Борбата с Коронавирус – 19 е през днешния ден и с цел да има на следващия ден за децата ни, нашите възрастни близки, за нас самите и нашите съграждани и институциите в община Костинброд ще предприемем всичко належащо!
Трайко Младенов, кмет на община Костинброд
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР