Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн продължи близо 20-годишната традиция на

...
Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн продължи близо 20-годишната традиция на
Коментари Харесай

Кмет, поп и мюфтия пиха традиционното третомартенско кафе в Кърджали

Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн продължи близо 20-годишната традиция на своя предходник Хасан Азис на третомартенското кафе сред кмет, поп и мюфтия .

Той надгради традицията и към тях се причисли и представител на държавната власт, в лицето на регионален шеф .

Сядайки дружно на една маса точно на Националния празник на Република България, представителите на локалната власт и религиозните общности в продължение на години отправяха обръщение за мир и благоденствие , показвайки по какъв начин в Кърджали другите етноси и религии живеят в сговор.

Днес своето първо третомартенско кафе изпиха кметът Ерол Мюмюн, регионалният шеф Никола Чанев, районният мюфтия Басри Еминефенди, енорийският духовник отец Петър Гарена.

„ Мисля, че ние като локална власт, като представители на страната и на религиите ясно демонстрираме Кърджали по каква линия е вървял и по каква ще върви. Кърджали от дълго време се е трансформирал в модел на толерантността, в модел на заедността и другарството, без да се разделяме по вяра, по етност, по народност “, сподели пред публицисти по време на третомартенското кафе кметът Ерол Мюмюн. Той разяснява, че форматът на кафето се уголемява с наличието на регионалния шеф в израз на това, че родопският град е знак на единството. „ Мястото му е на тази маса, тъй като когато стане дума за добруването, за богатството на жителите, ние нямаме право да се разделяме на страна, на община, на каквото и да е било “, сподели още кметът. Той благодари на Никола Чанев, че е приел поканата и разчете жеста като индикатор, че когато става въпрос за богатството на жителите на общината има единодушие измежду институциите.

„ Когато през днешния ден идвах насам в главата ми напълно непринудено породи една антична сентенция – че човешката душа няма потребност от чай и от кафе, тя има потребност от хубава приказка и от разговор “, сподели на собствен ред регионалният шеф Никола Чанев. Той благодари на кмета за това, че традицията за пиянство на третомартенско кафе Ерол Мюмюн е трансформирал в начало на разговор, почнал преди няколко месеца сред двамата, и който има вярата, че ще продължи в името на жителите в района.

Отец Петър Гарена разяснява, че още през вчерашния ден е пил кафе с мюфтията , тъй като двамата представители на религиите не са били сигурни дали традицията с бездънен смисъл ще продължи. „ Сега към този момент сме спокойни и споделяме и на хората да са спокойни, дружно с мюфтията и виждаме, че нещата не престават, нищо не се разрушава, а дай Боже да се надгради “, сподели още попът. А мюфтията добави, че кафето е значимо, тъй като дава знак за единение, макар разликите.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и за да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР