Кметът на Божурище остава в ареста. Прокуратурата ще поиска отстраняването

...
Кметът на Божурище остава в ареста. Прокуратурата ще поиска отстраняването
Коментари Харесай

Ще поискат отстраняване от длъжност на кмета на Божурище и неговата заместничка

Кметът на Божурище остава в ареста. Прокуратурата ще изиска отстраняването от служба на Георги Димов и заместничката му Габриела Дончева. Двамата, дружно със служителка на общината са разследвани за продажбата на 80 декара апетитна земя на скандално ниска цена. От прокуратурата през днешния ден оповестиха, че обявата за търга е оповестена на уеб страницата на общината час преди да изтече периода за подаване на документи за присъединяване в него.

Божурище
 © БГНЕС
Четирите парцела са продадени с решение на Общинския съвет от октомври предходната година. Предложението внесъл кметът, като показал оценка от лицензирани оценители и е призната стартова цена за търга от 2 лв. на квадратен метър. Съветниците упълномощили на Георги Димов да провежда търга.

Според проверяващите известие за търга се появило на уеб страницата на общината час преди да изтече срокът за подаване на документи. Заради това нарушаване ръководителят на общинския съвет изискал прекъсване на търга, само че кметът издал заповед за провеждането му.

Генка Брезашка, прокурор: В качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно е нарушил и не е извършил свои служебни отговорности.
По тази причина кметът е упрекнат, че с бездействието си е ощетил общината. На оповестения, само че неразгласен търг се явили единствено четирима претенденти - по един за всеки парцел. Сред тях са компания с прокурист бащата на кмета и следователка от Националното разследване.

Сийка Милева, прокурор: Имотите са закупени на цена от 2 лв. и 16 ст., при изискване, че гранични на тях парцели костват от порядъка сред 40 и 50 евро на квадрат.  Задържаха кмета на Божурище и неговата заместничка Задържаха кмета на Божурище и неговата заместничка
Кметът на Божурище Георги Димов и заместничката му Габриела Дончева бяха арестувани през днешния ден. Срещу двамата има следствие за продажбата на десетки декари...

Освен това преди да изтече 14 дневния период за обжалване на търга, след провеждането му, кмета Георги Димов издал заповед за продажба. Така купувачите получили " Коледния си подарък ", а в общината работили стремително по покупко-продажбите в първия работен ден след празника - 27 декември.
Сийка Милева, прокурор: В рамките единствено на един работен ден били подписани контракти за продажба със спечелилите претенденти. Същите контракти били вписани в Агенция по вписванията в Сливница, отписани от актовите книги на общината и предадени на новите притежатели.
От прокуратурата потвърдиха, че проверяват и метода, по който е направена оценката на земята от страна на лицензираните оценители.

Генка Брезашка, прокурор: След като бъдат събрани безапелационни и безспорни доказателства ще бъдат привлечени към наказателна отговорност и други длъжностни лица, освен от община Божурище, а и жители.
Разследващите са открили още, че кметът на Божурище получава годишна заплата от 22 хиляди лв. и като физическо лице е получил банков заем от 1 милион лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР