Кметът на Банско Иван Кадев направи обръщение към съгражданите си,

...
Кметът на Банско Иван Кадев направи обръщение към съгражданите си,
Коментари Харесай

Напрежение в Банско! Искат излизане от ВиК асоциацията! Кметът Ив. Кадев с обръщение

Кметът на Банско Иван Кадев направи послание към съгражданите си, мощно обезпокоени от идното нарастване на ВиК услугите в курортния град. Новината за нарастване на цените провокира напрежение измежду жителите на града, които желаеха сметка от общинска администрация за нарастването на услугите. Ето какво им отговориградоначалникът:

Уважаеми съграждани,
Във връзка с многочислените мнения за идното повишаване на водата, бих желал да ви осведомявам каква е процедурата по установяване цената на ВиК услугите.
На последната сесия на Общинския съвет бях акредитиран да съставлявам Община Банско на изключителното съвещание на Общото заседание на Асоциацията по ВиК на обособена територия, обслужвана от „ Водоснабдяване и канализация ” ЕООД – Благоевград и да гласоподавам „ срещу ” приемане на Бизнес проекта за даване на ВиК услуги за регулаторния интервал 2022 – 2026 година С други думи, да не поддържа проекта, който планува „ гладко повишаване ” цената на питейната вода и отвеждането на отпадъчните води. Това и направих, освен в осъществяване решението на Общински съвет Банско, само че и като мое персонално разбиране на кмет и изразявайки мнението на съгражданите ми.
Нашите причини са известни – поради местоположението ни в подножието на планината и изобилието на чиста вода и поради наклона на терена, разноските за водоснабдяване и канализация са доста по-ниски от плануваните цени в проекта.
Освен Банско, " срещу " гласоподаваха и представителите на общините Разлог и Сатовча, което съставлява за трите общини 11, 59% от гласовете в Асоциацията.
За незапознатите - в Асоциацията членуват страната и общините, включени в съответната обособена територия.
Ето по какъв начин наподобява дяловото присъединяване и тежестта на гласовете в Асоциацията:
Държавно присъединяване 35%
Банско 3, 31%
Белица 2, 28%
Благоевград 18, 74%
Гоце Делчев 7, 48%
Гърмен 3, 73%
Петрич 12, 13%
Разлог 4, 76%
Сатовча 3, 52%
Симитли 3, 25%
Струмяни 1, 18%
Хаджидимово 2, 21%
Якоруда 2, 40%
Петте гласа „ За ” – на страната и на общините Благоевград, Белица, Симитли и Хаджидимово, съставляват 61, 48%.
И още едно конкретизиране по отношение на настояването община Банско да излезе от Асоциацията – напускането на процедура е невероятно, тъй като това става единствено с цялостно болшинство при гласоподаване на общо заседание.
Искам да Ви уверя, че общинското управление и общинските съветници ще продължим да работим за усъвършенстване на ВиК системата в община Банско посредством поощряване рационалното прилагане на водата и попречване на течове, повреди и обири.

ИВан Кадев,
кмет на община Банско

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР