Кметът на Банско Георги Икономов изрази пред БНТ разочарованието на

...
Кметът на Банско Георги Икономов изрази пред БНТ разочарованието на
Коментари Харесай

Кметът на Банско разочарован от ВАС за Пирин

Кметът на Банско Георги Икономов изрази пред Българска национална телевизия разочарованието на локалните от вчерашното решение на 5-членен състав на Върховен административен съд да анулира държавните промени в проекта за парк " Пирин " .

Граждани , събрали се към кмета разясниха, че построяването на втори въжен превоз даже ще е по-екосъобразно , тъй като ще се понижи големия трафик на коли в планината .

Според него, вярата на хората е не просто да се построи втори въжен превоз в курорта, а да се вземе генерално решение за развиване на зимния туризъм и смяна на настоящите нормативни актове.

" Разочаровани сме, освен аз, само че и цялата общественост. Това може би беше предизвестено още с решението на тричленния състав на Върховен административен съд. Освен разочаровани ние сме и в голямо неразбиране по какъв начин може да се се пренебрегва дейностите, желанията и волята на цяла общественост , която ние показваме повече от 10 години ", изяснява Икономов.

Той не схваща, " по какъв начин може да се пренебрегва позицията на всички кметове от област Благоевград, тъй като си спомняте, че преди една година всички кметове застанаха и споделиха, че би трябвало да има ски зона, тъй като целият район работи тук ".

" От тук насетне какво ще стане. Един застой, както за Банско, по този начин и за зимния туризъм като цяло. Защото надали ще се откри естествен човек при тези компликации , освен това отношение , при тези проблеми , които се основават, да влага в ски инфраструктура и да развиваме курортите ", разяснява разочарованието си кметът Икономов.

 Съдът дефинитивно анулира измененията в проекта за Пирин Обновена
Съдът дефинитивно анулира измененията в проекта за Пирин

Екооценката е наложителна, втората кабинка в Банско спряна към този момент

Тома Белев от Асоциацията на парковете в България разяснява, че " обектите, които са изключителна държавна благосъстоятелност , които са основата за развиване на първокласен туризъм, би трябвало да бъдат опазвани ".

Той изясни, че " без значение дали става въпрос за дюните по Черноморското крайбрежие или за националните паркове , те би трябвало да бъдат опазвани , с цел да могат да се употребяват задоволително дълго време. Защото кревати и храна задграничните туристи си имат и вкъщи . Те идват за едно прекарване, би трябвало да усещат нещо неповторимо и тъкмо тази уникалност би трябвало да бъде съхранявана ".

" Тези неповторими обекти би трябвало да бъдат съхранявани оптимално в достоверен тип , с цел да могат първо природата да е съхранена, на второ място да има условия за развиване на първокласен и високо категориен туризъм ", добави Тома Белев.

 Димов се преценява с решението на Върховен административен съд за Пирин
Димов се преценява с решението на Върховен административен съд за Пирин

До решението на Върховен административен съд в Пирин не са предприемани никакви дейности
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР