Ключови изводи от втория републикански президентски дебат в САЩ

...
Седемте кандидати, останали в кампанията за републиканската президентска номинация през
Коментари Харесай

Седемте кандидати, останали в кампанията за републиканската президентска номинация през 2024 г., прекараха втория си донякъде хаотичен дебат, атакувайки отсъстващия фаворит Доналд Тръмп и спорейки по въпроси, включително имиграцията.

Дебатът в западния щат Калифорния беше още една възможност за съперниците на Тръмп да откъснат огромната му преднина сред избирателите преди първичният процес да започне в щата Айова през януари.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента Тръмп посещава автомобилните работници в Мичиган ден след Байдън, засилвайки надпреварата през 2024 г.Какво да очаквате на втория републикански дебат от надпреварата за президент на САЩ през 2024 г.Ще направят ли американските законодатели предотвратяване на задаващото се затваряне на правителството? Всичко, което трябва да знаете„Мисля, че те наистина могат да спечелят“: Защо републиканците с голям успех остават в надпреварата през 2024 г.край на списъка

Седем кандидати направиха избор – губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, бившият вицепрезидент Майк Пенс, предприемачът Вивек Рамасвами, сенаторът от Южна Каролина Тим Скот, бившият посланик на ООН Ники Хейли, бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи и губернаторът на Северна Дакота Дъг Бъргум.

77-годишният Тръмп пропусна събитието за втори път – вместо това пътува до Мичиган, за да се присъедини към стачкуващите автомобилни работници, ден след като президентът на САЩ Джо Байдън, който ще се кандидатира за втори мандат през 2024 г., се присъедини към колоната .

„Всички те са кандидати за работа“, каза Тръмп пренебрежително за съперниците си републиканци. „Някой вижда ли вицепрезидент в групата? Не мисля така.“

Ето основните изводи от втория дебат, който се проведе в Президентската библиотека на Роналд Рейгън в Сими Вали.

Нападам Тръмп

След месеци на избягване на директна конфронтация, ДеСантис изглежда е решил, че е време да премине в офанзива срещу Тръмп, който е изправен пред четири отделни обвинения – за намеса в избори, обвинения, че е използвал неправилно секретни правителствени документи и плащане на тайни пари на филмова звезда за възрастни.

Минаха 16 минути преди губернаторът на Флорида да говори – но когато го направи, той осъди бившия президент като „изчезнал в действие“.

Изостряйки критиката си към човека, чието одобрение някога е прегърнал, ДеСантис обвини Тръмп за добавянето на трилиони долари към държавния дълг на САЩ.

„Той трябва да бъде на тази сцена тази вечер“, каза 45-годишният ДеСантис, предизвиквайки аплодисменти и овации от публиката на събитието, модерирано от Fox Business и Univision. „Той ви дължи защитата на досието му.“

По-малко изненадващо, Кристи, който изгради кампанията си около критикуването на Тръмп, също се включи, гледайки директно в камерата, за да обвини бившия президент, че се страхува.

„Вие избягвате тези неща и нека ви кажа какво ще се случи. Ако продължаваш да правиш това, никой тук горе няма да те нарича Доналд Тръмп повече. Ще те наречем Доналд Дък“, каза той под хор от освирквания.

Други кандидати се съсредоточиха повече върху платформата и резултатите на бившия президент.

Пенс, който беше вицепрезидент на Тръмп от 2017-2021 г., предложи мека критика на желанието на Тръмп да централизира властта във федералното правителство, обещавайки да върне властта на щатите.

Докато Хейли каза, че Тръмп е възприел грешен подход към Китай, като се е съсредоточил върху търговията, а не върху по-широки проблеми със сигурността.

Строги разговори за имиграцията

Клип на Рейгън, 40-ия президент на САЩ, който призовава за „амнистия“ за хората в САЩ незаконно, беше пуснат преди въпрос относно имиграционната политика.

Отговорите на кандидатите показаха колко надясно се е придвижила Републиканската партия оттогава.

Кристи, който някога представляваше демократична държава и подкрепи подобно предложение преди десетилетие, се дистанцира от призива на Рейгън, като каза, че това всъщност е древна история.

„Вече не сме в състояние да правим това повече“, каза Кристи, подчертавайки, че ще изпрати Националната гвардия на границата между САЩ и Мексико „в първия ден“.

Хейли, дъщерята на индийски имигранти, отиде още по-далеч, като призова за прекратяване на чуждестранната помощ за Латинска Америка, докато границата не бъде осигурена.

„Само когато оправим имиграционната система, само когато направим границата сигурна, трябва някога да влагаме повече пари в това“, каза тя.

Междувременно Рамасвами, също син на индийски имигранти, се включи, за да подчертае предложението си за отнемане на американско гражданство за деца, родени в страната на незаконни родители в САЩ.

„Ако детето на мексикански дипломат не се радва на гражданство по рождение, то няма и детето на нелегален мигрант, който е нарушил закона, за да дойде тук“, каза предприемачът.

Вивек Рамасвами в защита

Предприемачът и политическият начинаещ имаше момент на пробив в първия дебат, позиционирайки се като подобен на Тръмп аутсайдер и атакувайки съперниците си като част от естеблишмънта.

Понастоящем гласувайки на трето място, този път Рамасвами изглежда възприе по-примирителен подход.

„Това са добри хора на тази сцена“, заяви той в началото на дебата и по-късно многократно цитира така наречената „11-та заповед“ на Рейгън никога да не критикува друг републиканец.

Въпреки това той все още беше често атакуван от другите кандидати.

„Всеки път, когато те чуя, се чувствам малко по-глупава“, отговори Хейли, след като Рамасвами защити присъединяването си към TikTok, сайтът за социални медии, собственост на Китай, който повдигна опасения за сигурността сред американските служители. Рамасвами каза, че използва приложението, за да се свързва с млади избиратели.

Страхотни моменти

Имаше някои неприятни моменти, докато кандидатите се опитваха да получат оживени реплики с потенциал да станат вирусни в социалните медии.

Пенс беше толкова нетърпелив да използва своята едноредова машина, че реши да я използва в отговор на по-ранен въпрос относно стачката на United Auto Workers, а не на този, който всъщност му беше зададен.

„Джо Байдън не е на пикетите“, пошегува се Пенс. „Той е на линията на безработицата“

Нямаше гръмогласен смях.

Междувременно Кристи си взе почивка от нападките на Тръмп, за да говори за силата на синдикатите на учителите, само за да накара публиката да се гърчи.

Опитвайки се да внуши влиянието на синдикатите върху Белия дом на Байдън, той заяви, че президентът „спи с член на синдиката на учителите“, очевидно имайки предвид първата дама Джил Байдън, която е учител в колеж и член на Национална образователна асоциация.

След това, вместо да избягва неудобната тема за личните брачни отношения, Пенс също се потопи в проблема.

При възможност да отговори на въпрос, свързан с образованието, той се позова на работата на собствената си съпруга като учител.

„Трябва да призная, спал съм с учител от 38 години“, каза Пенс.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР