Ключови изводи от обвинителния акт на Тръмп по делото за намеса в изборите в Грузия през 2020 г.

...
Бившият президент Доналд Тръмп и 18 негови сътрудници са обвинени
Коментари Харесай

Бившият президент Доналд Тръмп и 18 негови сътрудници са обвинени в рекет и други обвинения, свързани с предполагаеми схеми за отмяна на резултатите от президентските избори през 2020 г., според към обвинителния акт, внесен в понеделник вечерта от окръжния прокурор на Фултън, Джорджия, Фани Уилис.

Това е четвъртото обвинение за престъпление за Тръмп, докато той преследва третата си кандидатура за Белия дом.

Обвинителният акт от 98 страници описва предполагаемо престъпно начинание, започнало със загубата на Тръмп през 2020 г. президентски избори. Обвиняемите, според обвинителния акт, "отказаха да приемат, че Тръмп е загубил, и те съзнателно и преднамерено се присъединиха към заговор за незаконна промяна на резултата от изборите в полза на Тръмп."

опитвайки се да вкарат делото срещу него в Окръг Фултън се премести във федерален съд, тъй като поведението, за което се твърди в обвинителния акт, е извършено, докато той е бил началник на кабинета на Белия дом. Неговите адвокати също така посочиха в съдебна декларация във вторник, че планират да подадат молба за отхвърляне на обвиненията, като твърдят в декларацията, че „нищо“, което се твърди, че е направил, не е престъпно: „уреждане на срещи в Овалния кабинет, контакт с държавни служители относно президента от името, посещение на сграда на държавно правителство и установяване на телефонен разговор с президента."

Обвинителният акт описва няколко схеми, за които се твърди, че са използвани от Тръмп и някои от неговите съобвиняеми, за да се опитат да обърнат изборната си загуба, включително правене на неверни изявления пред щатските законодателни органи и висши държавни служители; създаване на фалшиви документи на избирателната колегия и набиране на поддръжници за даване на фалшиви гласове в Капитолия на Джорджия; тормозящ работника по изборите в окръг Фултън Руби Фрийман; и „корумпирано“ привличане на висши служители на Министерството на правосъдието и Пенс.

Други в предполагаемото „предприятие“ са обвинени в кражба на данни, включително изображения на бюлетини, софтуер за оборудване за гласуване и лична информация за избирателите, от Кофи Каунти, Джорджия, и даване на неверни изявления пред правителствени следователи.

Кой направи D.A. обвиняем заедно с Тръмп? Запознайте се с 18-те съобвиняеми по делото за изборите в Джорджия

Има и още 30 допълнителни неназовани, необвинени съзаговорници.

Обвинения в рекет

Всичките 19 обвиняеми, включително Тръмп, са изправени пред обвинения в рекет съгласно законодателството на Джорджия.

Щатският Закон за рекетьорите, повлияни от корумпираните организации, по-известен като RICO, позволява на прокурорите да групират заедно „предикатни“ действия, за които се твърди, че са извършени в Грузия — или извън щата — в подкрепа на заговора за отмяна на резултата от президентските избори в Грузия.

Законите за рекет обикновено се свързват със синдикатите на организираната престъпност, но са с много по-широк обхват. За да повдигнат обвинение срещу обвиняем в рекет в Джорджия, прокурорите трябва да свържат  определен брой предикатни действия или предикатни престъпления — които могат да включват всичко от насилствени престъпления като убийство или палеж до неверни показания и възпрепятстване на правосъдието — и да твърдят, че са част от обща цел, която в този случай е предполагаемият опит за отмяна на президентските избори в Джорджия.

Множество съюзници на Тръмп, включително бившия адвокат на Тръмп, Джулиани, Медоус, редица други негови адвокати и т.н. наречени „фалшиви избиратели“ — поддръжници, представили нелегитимна версия на гласуването на щатската Избирателна колегия — бяха обвинени за предполагаемата им роля в схемата за рекет.

Схеми за фалшиви избиратели

Някои предполагаеми членове от предприятието са обвинени в правене на неверни изявления относно изборни измами в опит да убедят законодателния орган на Джорджия, че трябва да отхвърли електоралните гласове, подадени от надлежно избрани президентски избиратели, и да ги замени с нови, незаконни избиратели, които биха гласували за Тръмп.

В обвинителния акт също се твърди, че някои от обвиняемите са приканвали законодатели в други щати, включително Аризона, Пенсилвания и Мичиган, да назначат нови избиратели.

Един от обвиняемите, Кенет Чесеборо, е обвинен в координиране на групи от фалшиви избиратели в Джорджия, Мичиган, Аризона, Невада, Пенсилвания и Уисконсин – щати, загубени от Тръмп – които щели да хвърлят незаконни избирателни гласове на 14 декември, 2020 г., същата дата, на която законните избиратели трябваше да гласуват.

След като обвинителният акт беше публикуван, Chesebro не отговори на искане за коментар.

Някои от предприятието също, според обвинителния акт, призоваха Пенс да отхвърли гласовете на избирателите в Джорджия по време на съвместната сесия на Конгреса на 6 януари 2021 г.

Фалшивата избирателна схема също е част от федералното обвинение на Тръмп, свързано с предполагаемите му опити да отмени изборите през 2020 г., и беше подчертано от избирателната комисия на Камарата на представителите, разследваща 6 януари 2021 г., атака срещу Капитолия на САЩ.

Фалшиви изявления относно и тормоз на избирателния служител в окръг Фултън Руби Фрийман

Обвинителният акт обвинява Тръмп и Джулиани в разпространение на невярна информация относно избирателния работник в окръг Фултън Фрийман, докато други трима обвиняеми са тормозили Фрийман .

Дъщерята на Фрийман, Уондра „Шей“ Мос, свидетелства миналата година пред избраната комисия на Камарата на представителите на 6 януари, че след като тя и майка й са се появили на охранителни кадри от преброяването на бюлетините на арена в Атланта, това е преобърнало живота им .

Твърди се, че Тръмп е казал на държавния секретар на Джорджия Брад Рафенспергер, заместник-държавния секретар Джордан Фукс и главния съветник на държавния секретар Райън Германия, че Фрийман е „професионален измамник с гласове“ и „известен политически агент. " И двете описания са неверни.

В обвинителния акт се казва, че Тръмп неправомерно е обвинил Фрийман, Мос и други, че са „отговорни за измамното присъждане на 118 000 бюлетини на Джоузеф Р. Байдън в State Farm Arena“ и невярно е заявил, че Фрийман е „напълнил урната." Джулиани, според обвинителния акт, лъжливо е казал, че Фрийман и Мос са били забелязани на кадрите от сигурността „да минават около USB портовете „„като че ли са флакони с хероин или кокаин“, за да бъдат използвани за „„инфилтриране““ в машините за гласуване на Dominion .

Според обвинителния акт, няколко от съобвиняемите са обвинени в опит да се свържат с Фрийман и да я сплашат. Те твърдят, че „ѝ предлагат помощ“, но вместо това се твърди, че се опитват да „я принудят да направи лъжливи признания за изборни престъпления, които тя не е извършила" и "повлияване на нейните показания" в официално производство на окръг Фултън, разглеждащо изборната нощ в State Farm Arena.  

Нарушение на оборудването за гласуване, предполагаемо в Coffee County

The в обвинителния акт се твърди, че някои от обвиняемите, включително консервативният адвокат Сидни Пауъл, незаконно са проникнали в изборно оборудване в селския окръг Кофи, Джорджия. Пауъл, според обвинителния акт, е сключил договор с фирма за съдебни данни на окръг Фултън, SullivanStrickler LLC, в началото на декември за " извършване на компютърни криминалистични колекции и анализи на оборудване на Dominion Voting Systems" в области, включващи Coffee County.

Пауъл и други са обвинени в незаконно притежание на бюлетини в Coffee County на 7 януари 2021 г. и незаконно копиране на данни от оборудването на Dominion Voting Systems.

Необвинен съучастник е обвинен в незаконен достъп до тези данни и след това ги е изтеглил. Твърди се, че на 22 април 2021 г. необвинен съзаговорник е изпратил имейл до SullivanStrickler, насочвайки прехвърлянето на данните за гласуване към друг необвинен съзаговорник и Пауъл.

Пауъл не отговори на искане за коментар след обявяването на обвинителния акт.

Предполагаеми лъжи към следователите 

В обвинителния акт се твърди, че Пауъл е направил две неверни показания в показание под клетва пред избраната комисия на Камарата на представителите на 6 януари, разследваща атаката на Капитолия. И двете предполагаеми лъжи се отнасят до достъпа до машините за гласуване в Coffee County.

В обвинителния документ се посочва, че Пауъл невярно е твърдяла, че „не е имала никаква роля в действителното организиране“ на опити за достъп до оборудването в Coffee County или Окръг Антрим, Мичиган.

Пауъл също каза на разследващите от комисията, че е знаела за „усилие на някои хора“ да получат достъп до машини за гласуване в Джорджия, но невярно заяви, че не „знае какво се е случило с това“ и не „ помнете дали това беше Руди (Джулиани) или други хора."

"Това беше явен акт в подкрепа на заговора", се казва в обвинителния акт.

Робърт Чийли, дългогодишен Джордж адвокат, за който се твърди, че е замесен в схема за свикване на фалшиви президентски избиратели и предаване на техните гласове от Избирателната колегия на Конгреса, е обвинен в правенето на множество неверни изявления за тези усилия пред Голямото жури със специална цел на окръг Фултън, което Уилис свика през май 2022 г., за да помогне в нейното разследване . Той е обвинен в лъжесвидетелстване.

Чийли отказа да коментира обвинителния акт.

Раздел в доклада на голямото жури със специално предназначение на окръг Фултън, публикуван през февруари, гласи, че „по-голямата част от големите журито вярва, че лъжесвидетелстването може да е извършено от един или повече свидетели, свидетелстващи пред него" и препоръча на Уилис да потърси "подходящи обвинителни актове" за престъпления, при които "доказателствата са убедителни".

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР