Ключови фигури на Промяната са продали имоти на рекордни цени,

...
Ключови фигури на Промяната са продали имоти на рекордни цени,
Коментари Харесай

Дойче веле: Апартаментгейт 2.0: Скандал с Асен Василев и Даниел Лорер

Ключови фигури на " Промяната " са продали парцели на рекордни цени, от които намирисва на замяна на корупционни услуги, разкри BIRD.bg. Какво се знае за “Апартаментгейт ” 2.0 и забърканите Асен Василев и Даниел Лорер. Коментар на Емилия Милчева в " Дойче веле ".

Свързани текстове: Имотите на Даниел Лорер и Асен Василев. Въпроси без отговор

Далаверите на Асен Василев и Лорер с " кралицата на винетките " - смяната завърши, да влезе идващия

" Апартаментгейт "  2.0 е на дневен ред, позацапвайки облика на устременото към ротация стабилно правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, подкрепяно от ДПС. В основата на абсурда са две от основните фигури на “Продължаваме смяната ” - министърът на финансите Асен Василев и депутата Даниел Лорер, чиято брачна половинка Виолета Лорер е началник на кабинета на финансовия министър.

Това е случай, друг от първия “Апартаментгейт ” - за продажба на първокласни жилища на занижени цени, след който с партийни и министерски постове се разделиха видни лица на ГЕРБ отпред с Втория в партията Цветан Цветанов.

Сюжетът на един -гейт

Седмица откакто заяви, че ПП е наела американска лобистка фирма и договорът за $100 000 е подписан от съпредседателя Асен Василев, проверяващият уебсайт BIRD.bg разкри, че някогашна компания на Василев - “СТВ Консълтинг ” е с блокирани сметки поради иск на американски жител за над 5 милиона лв., само че е избавила парцелите си посредством бърза преференциална договорка. Те са купени от “Интелигентни трафик системи ” - компания на Станислава Арнаудова, която до 2022 година беше съвсем цялостен монополист при продажбата на винетки против комисиона от 7% за всяка продадена.

От 2019 до 2022 година в това число от над 110 милиона лв. доходи за медиаторите в тол системата, тази компания е получила над 88.9 милиона лв., а останалите над 21.4 милиона лв. - „ Диджитол Смарт Инфраструктура “. Едва предходната есен, при кабинета “Денков ”, още две компании - “Тол България ” и “НИПО електроникс ”, подписаха контракти с Агенция “Пътна инфраструктура ” (АПИ) за продажба на винетки.

Информацията за приходите беше разкрита в отговор на парламентарно запитване на Божидар Божанов от „ Демократична България “ през януари предходната година. Заедно със свои сътрудници от Демократична България той предложи понижаване на комисионите до 3% и опция за присъединяване на други компании в бизнеса, даден единствено на две при ръководството на ГЕРБ. С гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, „ Възраждане “ и „ Български напредък “ обаче 48-ото Народно събрание отхвърли предложенията.

Арнаудова е купила през септември 2023 година и парцел на Лорер в същата постройка на столичната улица “Чаталджа ” 3 за 1 милион евро. Това е пет пъти по-висока цена от тази, на която го е придобил. Подобен растеж за малко повече от година, откогато семейство Лорер е купило жилището, е впечатляващ даже и при взрива на имотния пазар в София. Закупен е за 351 950 лв. през 2022 година, продаден е за 1 858 038 лв. през 2023 година При това реконструкцията на цялата постройка е завършила много по-рано, още през 2021 година - съгласно пояснение на Асен Василев.

Досега министърът е коментирал тематиката само във Facebook, заявявайки, че не познава купувача - “и считам за неуместно и злонамерено замесването на името ми в скалъпена история за нещо, което се случва две години и половина откакто съм излязъл от компанията ” (вече оповестена във банкрут, б.авт.).

Защо - въпросът на въпросите

Справка в Търговския указател демонстрира, че откогато през юли 2012 година Асен Василев записва “СТВ Консълтинг ”, при всяко свое присъединяване във властта той я напуща като притежател и шеф - и мястото му заема Марио Сотиров, който до момента е на тази позиция. Случило се е през 2013 година, когато Василев става министър на енергетиката в служебния кабинет, назначен от президента Плевнелиев. После той още веднъж се връща в “СТВ Консълтинг ”, с цел да я напусне отново през май 2021 година, когато влиза в служебно държавно управление на президента Румен Радев - и избира политиката за свое занятие.

Познава ли купувача? В търсене на отговора на този въпрос се появиха забавни обстоятелства. Миналото лято купувачът на постройката - “Интелигентни трафик системи ” (ИТС), е изискал от Министерството на финансите да не включва доставчиците на електронни услуги за пътно таксуване в условието за публични поръчки. Какво значи това?

Доставчиците на електронни услуги за пътно поддържане се избират от управителния съвет на АПИ, не вземат участие в процедури за публични поръчки, управата на АПИ взема решение дали дават отговор на избрани критерии и подписва договори с определените. Така реши властта на ГЕРБ.

Резекция на едно законово предложение

Миналото лято Министерството на финансите разгласява на портала за публични съвещания законопроект за промени на Закон за обществените поръчки, който предвиждаше обилни промени на някои режими - поради належащо сходство с европейски наставления. Едното от тях е от дълго време изисквано от Брюксел - частните лечебни заведения да организират публични поръчки като държавните, НЗОК да прави централизирани търгове за онколекарства, а не всяко лечебно заведение да решава  за себе си. Становищата по тези и други промени са отразени и в Справката от публичното разискване на законопроекта, и в пленарна зала, която ги отхвърли с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, “Възраждане ” и Има Такъв Народ.

Но Справката отразява и мнение от края на юни м.г., адресирано до МФ и подписано от притежателя и шеф на ИТС Станислава Арнаудова, с което се опълчва на плануванаъа анулация на чл.14, алинея 9 от настоящия Закон за обществените поръчки. Тоест, тя желае да се резервира текста, с който се “определя като изключение от приложното поле на Закона за публичните поръчки сключването на договорите сред АПИ с снабдители на електронни услуги за пътно таксуване ”.

Арнаудова не е съгласна с претекстовете на вносителите, че това изключение е „ казуистичен метод, който е в прорез с уредбата на изключенията в използваните наставления “. Срещу направеното от нея предложение, на стр. 51 в справката написа: “Приема се по принцип ”. В законопроекта, квалифициран от финансовото министерство и импортиран в Народното събрание на 22 август м.г. от Министерски съвет, текстът, против който стачкуват от компанията, липсва.

Така се резервира остарялото състояние - няма публични поръчки за доставчиците на електронни услуги, които не престават да се избират от управителния съвет на АПИ. Изискванията са залегнали в Закона за пътищата и наредбата и общите условия за даване на услуги по електронно събиране на такси за изминато разстояние. Какво ли се крие зад съхранения текст: “Законът не се ползва за договорите, сключвани от Агенция “Пътна инфраструктура ” по реда на член 10, алинея 14 и 15 от Закона за пътищата ”? Един добър бизнес.

Но министърът на финансите (вероятно и началникът на кабинета му) не познават купувача на парцелите им на ул. “Чаталджа ” 3, продадени при започване на септември м.г. Или пък не го свързват с компанията, чието предложение да бъде изключена от обсега на Закон за обществените поръчки e възприето от МФ месец и половина по-рано.

Ще има ли завършек

Засега няма реакция от прокуратурата, която гражданското съдружие “Боец ” сезира за изнесените от Bird.bg данни. След като ги ревизира, което е задължено да извърши, обвиняването ще реши дали да образува досъдебно произвеждане. Но прокуратурата с (временно изпълняващ функциите) основен прокурор Борислав Сарафов - за разлика от прокуратурата с началник Иван Гешев, се прочу с прекратяването на знакови следствия, най-известните от които свързани с водача на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Докато при ГЕРБ имахме добре отработена скица за пазаруване на евтини парцели на данъчна оценка, с цел да не се демонстрират недекларирани приходи, при „ Промяната “ имаме продажби на парцели на рекордни цени, от които намирисва на насрещна престация за корупционни услуги ”, разяснява BIRD.bg разкритията за имотните покупко-продажби.

“Апартаментгейт ” 2.0 избухва два месеца преди ротацията, при която отпред на държавното управление ще застане Мария Габриел от ГЕРБ и някои министри ще бъдат заменени - по преценка на управленията на трите политически сили ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Съпредседателят на ПП Асен Василев е единственият политически водач в кабинета и през януари Борисов не пести похвалите си за него. Към момента никой от водачите на необявената коалиция не е коментирал “Апартаментгейт ” 2.0.

До мартенското слънце има много време.

 

Инфо: " Дойче веле "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР