Министърът на културата маестро Найден Тодоров и Националният оркестър направиха

...
Министърът на културата маестро Найден Тодоров и Националният оркестър направиха
Коментари Харесай

Нов запис на националния ни химн направи Софийската филхармония с Найден Тодоров

Министърът на културата маестро Найден Тодоров и Националният оркестър направиха нови записи на химните на Република България и Европа Маестро Найден Тодоров и Софийската филхармония направиха нови цифрови записи на двата химна в края на април. Те ще бъдат качени на уеб страницата на Министерски съвет, откъдето всички институции ще могат да ги изтеглят безплатно.

Новите записи са направени в зала „ България “ и като се изключи че имат висока художествена стойност, дават отговор и на механически условия на новото време. „ През XXI век – времето на интернет и изкуствения разсъдък, България заслужава да има цифрова версия на истинския български химн и на химна на Европейския съюз “ – споделя министър Тодоров.

 

 

Основа на музиката и текста на химна на Република България е песента „ Горда Стара планина “, написана от Цветан Радославов през 1885 година Той я композира по пътя към бойното поле по време на Сръбско-българската война. Песента е одобрена за химн през 1964 година През годините текстът е променян неведнъж. Оркестрацията на формалната версия на българския химн е на огромния български композитор Александър Райчев.

През 1972 година Съветът на Европа приема „ Ода на насладата “ за собствен химн. През 1985 година тя е призната от водачите на Европейската общественост за формалния химн на Европейския съюз. Музиката е част финалното Presto на Деветата симфония на Лудвиг ван Бетовен, в което е включен и текста от „ Ода на насладата “ от Фридрих Шилер.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР