Ключова роля за привличане и задържане на медицинските сестри в

...
Ключова роля за привличане и задържане на медицинските сестри в
Коментари Харесай

Ананиев препоръча работодателите да плащат повече на медицинските сестри

Ключова роля за привличане и задържане на медицинските сестри в специалността имат работодателите, които следва да обезпечат съответно заплащане, по-добри условия на труд и поддръжка на професионалното развиване на медицинските сестри през цялата им кариера. Това отбелязва министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев в отговор на депутатско запитване за ограниченията за превъзмогване на дефицита на медицински експерти в учебните заведения в страната, съобщи БГНЕС.
Във връзка с кадровото застраховане на системата на опазването на здравето с медицински експерти Министерството на здравеопазването годишно предлага на Министерството на образованието и науката оптимално увеличение броя на студентите по компетентност „ здравна сестра ". Така броят на студентите по компетентност „ здравна сестра " за образователната 2018/2019г. е повишен от 671 на 702.
В допълнение Министерството на здравеопазването е предложило да бъдат, планувани средства и за увеличение на заплатите на заетите медицински сестри и други медицински експерти в детските градини и учебните заведения съразмерно на плануваното равнище на увеличение заплатите на педагогическите експерти, се споделя още в отговора на министъра.
В отговора си Ананиев отбелязва и обстоятелството, че в редица развити европейски страни, като да вземем за пример Германия и Франция, също се следи дефицит на лекари и медицински сестри.
Това, което е допустимо да повлияе обезпечаването на здравната система с нужните експерти посредством политиките на Министерство на здравеопазването, е въвеждането на ограничения във връзка с тяхното основаване като такива. Както е посочено в Здравния профил за България в границите на самодейността на Европейската комисия Състояние на здравето в EC (State of Health in the EU) човешките запаси в опазването на здравето в България се характеризират с доста дребен брой на медицинските сестри. Рязък спад в броя на работещите медицински сестри в България се следи през 2000г., когато броят им понижава с повече от 30%. Най-ниската си стойност този индикатор отбелязва през 2002 година, като през идващите години е налице наклонност за едва нарастване.
Основни аргументи за негативната динамичност в броя на медицинските сестри в България през последните 17 години са ниското възнаграждение, недобрата работна среда, свръхнатоварването, недооценяването от другите медицински експерти, медиите и обществото, незадоволство от работата, неналичието на ясно обрисувана пътека за кариерно развиване.
За превъзмогването на тази наклонност са нужни взаимните старания на държавните институции, на работодателите, на останалите медицински експерти, на медиите и на обществото като цяло, безапелационен е Ананиев.
Целта медицинските сестри да бъдат стимулирани да останат в специалността и в страната може да бъде реализирана посредством основаване на удобни условия за работа и благоприятни условия за професионално развиване. Важно е медицинските сестри да получават почтено възнаграждение за труда си - в тази връзка още веднъж бих желал да отбележа, че компетентността по образуването на работните заплати на служащите и чиновниците е в пълномощията на органите за ръководство на лечебните и здравните заведения, добавя министър Ананиев в своя отговор.
Министерството на здравеопазването, в границите на своите пълномощия, е регламентирало минималното заплащане на специализантите в системата на опазването на здравето точно за отбрана на техните ползи - не по-малко от минималния месечен размер на осигурителния приход за съответната икономическа активност и квалификационна група специалности.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР