Клошарят Любомир Данчев поиска оправдателна присъда от Пловдивския Окръжен съд,

...
Клошарят Любомир Данчев поиска оправдателна присъда от Пловдивския Окръжен съд,
Коментари Харесай

Клошарят Любо от Пловдив иска оправдателна присъда

Клошарят Любомир Данчев изиска оправдателна присъда от Пловдивския Окръжен съд, пред който апелира решението на Районния съд от 25 май 2017 година, което го прати за 4 години в пандиза и му наложи санкция от 7000 лева за палежа на складовете в Тютюневия град и породени материални вреди за над 11,7 млн.лв. Районен съд го призна за отговорен за това, че въпреки и по несъобразителност, хвърляйки незагасени цигари в населяваното от него помещение в един от складовете, той е провокирал пожар, който за няколко часа обхвана и унищожи прилежащите 5 постройки.

„ Невинен съм! И по тази причина не желая присъдата да ми бъде понижена, а желая да бъда оневинен ”, заявява пред окръжните магистрати бездомникът, именуван в града под тепетата Пловдивския Ван дер Любе по прилика с обвинявания за подпалването на Райхстага в Берлин холандски болшевик Маринус ван дер Любе.

 8pl4004-advokat-stefan-leva6ki Адвокатът на Любомир Данчев Стефан Левашки апелира присъдата и също изиска,  клиентът му да бъде оневинен и освободен, като уточни, че няма нито едно доказателство, че точно той е предизвикал пожара. Стефан Левашки, който е ръководител на Пловдивската адвокатска гилдия, разяснява, че макар настояването му не е осъществен следствен  експеримент, който да потвърди, че една цигара, хвърлена в кошче,  не може да провокира подобен голям пожар. По тази причина той показал самодейност и самичък направил подобен опит на вилата си и въпреки че нямало по какъв начин да пресъздаде същите условия като при пожара от август 2016 година, стигнал до заключението, че това е невероятно.

Според прокуратурата  досъдебното и правосъдното произвеждане са водени образцово и бездомникът е единственият вероятен причинител на палежа.  „ Случаят докара до такива вреди, които надали в миналото ще се възстановят. Не оспорвам тежестта на действието, а кой го е направил. Остава загадка за какво близките здания не са се запалили, за какво короните на дърветата не са обгорени, по какъв начин се е запалил четвъртият склад, който е горял в най-далечната си точка. Няма нито едно директно доказателство, че Любо е направил това закононарушение. Затова и защищавам за неговото цялостно оправдаване“, обърна се към съда Стефан Левашки. Окръжният прокурор Костадин Паскалев отхвърли обвиняванията,  че държавното обвиняване си е избрало комфортен нещастник и не е работело по други версии, изтъквайки, че са разпитани и други клошари, обитавали складовете. След като изслуша пледоариите на отбраната и държавното обвиняване, съдията по делото разгласи, че ще се произнесе в едномесечния период, в който би трябвало да го направи.

В Съдебната палата в Пловдив във вторник стана ясно,  че по случая с пожара на тютюневите хранилища е формирано второ досъдебно произвеждане против незнаен към този момент причинител. Разследващите ревизират кои лица от общинска администрация са показали немарливост и занемареност и са позволили складовете в Тютюневия град да се заселят от бездомници. „ Очакваме резултатите от една огромна техническа експертиза и считам, че до края на годината ще има резултат от това досъдебно произвеждане ”, съобщи прокурор  Костадин Паскалев. Той се надява съдът да удостовери присъдата на Любомир Данчев, нанесъл непоправими вреди на културното завещание на града.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР