Климатолози проучиха спътникови снимки на склоновете на Еверест от последните

...
Климатолози проучиха спътникови снимки на склоновете на Еверест от последните
Коментари Харесай

Учени откриха растения по високите склонове на Еверест

Климатолози изследваха сателитни фотоси на скатовете на Еверест от последните две десетилетия и откриха, че растителната завивка бързо се придвижва нагоре и към този момент е достигнала до 5500 метра, съобщи Българска телеграфна агенция. 

" Настъплението " на растителността може доста да форсира топенето на ледовете на Хималаите, написа пресслужбата на Ексетърския университет.

" Ускореното размразяване на хималайските ледници притегля вниманието на доста сътрудници. Неотдавна те демонстрираха, че скоростта на този развой се е удвоила в интервала сред 2000 година и 2016 година ", споделя Карен Андерсън, климатолог в Ексетърския университет. " Ние не знаем съвсем нищо за това по какъв начин тези растения въздействат върху кръговрата на водата и зареждането на най-големите реки в света ", добавя тя.

Климатолозите по света нямат подозрение за това, че световното стопляне съществува и че то коренно ще промени образа на планетата, в случай че растежът на температурите не бъде удържан в границите на 1,5 градуса по Целзий. Първите жертви на стоплянето, както демонстрира и практиката, са полярните региони на планетата и планинските ледници. Температурата при тях към този момент се увеличи с 4-9 градуса по Целзий спрямо предходните епохи и това ще провокира необратимото понижаване на площта им.

Според Андерсън свиването на ледниците на собствен ред директно въздейства на работата на планинските екосистеми и на човешкия живот. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права за
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР