Климатиците, поставени по фасадите на сградите в София, ще трябва

...
Климатиците, поставени по фасадите на сградите в София, ще трябва
Коментари Харесай

Наредба забранява климатиците по фасадите в София

Климатиците, сложени по фасадите на постройките в София, ще би трябвало да бъдат отстранени. Това гласи нова разпоредба, за която заяви основният проектант на столицата Здравко Здравков. Документът би трябвало да зададе стандарти за образа на градските пространства, постройките и архитектурните ансамбли. Наредбата се отнася и до преместваемите обекти и рекламата. В нея се регламентира казусът с капещите по тротоарите климатични системи и отвеждането на конденза от инсталациите, както и повдигания от тях непрекъснат звук.
При разискването на Наредбата стана ясно, че нискочестотният звук и трептения водят до бодърствуване и разразнителност у хората, като постоянно се стигало и да разпра.
Според специалистите с изключение на за конденза и оттичането му, притежателите и компаниите, монтиращи климатични системи, би трябвало да са задължени да вземат нужните ограничения, свързани с избора, монтажа, употребата и профилактиката на оборудванията, тъй че шумът и вибрациите от работата им да не бъдат доловими от живущите в прилежащи жилища.
Очаква се наредбата да бъде гласувана до края на тази година и да влезе в действие от началото на идната. Всеки притежател ще би трябвало да приведе постройката в сходство с условията до избран период и за своя сметка.
Неспазването на стандартите, заложени в Наредбата, ще води до санкции до 500 лв. за физически лица и до 2000 лв. за еднолични търговци и юридически лица.
Архитект Зравков изясни, че срокът за привеждане на фасадите по новите стандарти, ще бъде три години.
Наредбата за градската среда е пилотна за София, а в следствие ще бъде направена сходна за цяла България. Главният проектант посочи, че в началото новите стандарти ще бъдат приложени на улиците " Граф Игнатиев ", " Шишман ", и " 6-ти септември ".
Здравков означи, че задачата е постройките да върнат достоверния си облик.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР