Климатичните промени водят до изчезване на белите мечки. Това показва

...
Климатичните промени водят до изчезване на белите мечки. Това показва
Коментари Харесай

Белите мечки изчезват до 2100 г. заради климатичните промени

Климатичните промени водят до изгубване на белите мечки . Това демонстрира ново изследване, което предвижда, че най-големият сухоземен див звяр би могъл да изчезне до края на актуалното столетие , оповестява " Франс прес ".

В някои райони белите мечки към този момент са хванати в порочна низходяща серпантина , като свиващият се морски лед редуцира времето, което мечките имат за ловуването на тюлени, прецизират учените.

Намаляващото им телесно тегло подкопава възможностите им за оцеляване в полярните зими без храна, прибавиха учените.
 Извънредно състояние на острови в Русия поради всеобщо настъпление на бели мечки
Извънредно състояние на острови в Русия поради всеобщо настъпление на бели мечки

" Никога не е имало такова всеобщо настъпление на полярни мечки "

" Мечките са изправени пред все по-дълъг интервал на недояждане , преди ледът да замръзне още веднъж и те да могат да се насочат обратно, с цел да се хранят ", показва Стивън Амстръп, който e създател на изследването и основен академик в Polar Bears International.

Според актуалните трендове, заключава проучването, белите мечки в 12 от 13 оценени субпопулации ще намалеят внезапно в границите на 80 години от галопиращия ритъм на смяна в Арктика, която се затопля два пъти по-бързо от планетата като цяло.

" До 2100 година новите раждания ще бъдат съществено компрометирани или невъзможни на всички места, с изключение на може би в субпопулацията на остров Кралица Елизабет " в арктическия архипелаг на Канада, акцентира Амстръп.

Този сюжет планува междинната температура на повърхността на Земята да нарасне с 3,3 градуса по Целзий над нивото отпреди индустриалната ера.

Досега един градус стопляне провокира кресчендо от горещи талази, засушавания и супербури, направени по-разрушителни от увеличаващото се равнище на моретата.

Но даже и човечеството да бъде в положение да ограничи световното стопляне до 2,4 градуса до 2100 година - с към половин градус над задачите на Парижкото съглашение, само че въпреки всичко доста амбициозно - това евентуално единствено ще отсрочи гибелта на полярните мечки.

" Това към момента е доста над всичко, с което полярните мечки са се сблъсквали по време на 1 млн. години еволюционна история ", разяснява Амстръп.

Заплахата не е повишението на температурите единствено по себе си, а неспособността на хищниците на върха на хранителната верига да се приспособяват към бързо изменящата се среда .

" Ако по някакъв вълшебен метод морският лед може да се поддържа, даже когато температурите се усилват, полярните мечки може да са добре ", споделя Амстръп.

" Проблемът е, че тяхното местообитание безусловно се топи ", акцентира ученият.

Половината от земната мегафауна е класифицирана като застрашена от изгубване, само че единствено белите мечки са застрашени основно от климатичните промени.

Ала този статус може да не е неповторим за дълго и би трябвало да се преглежда като предвестител на това по какъв начин климатът ще се отрази на други животни през идващите десетилетия, предизвестиха създателите.

Днес в природата са останали почти 25 000 бели мечки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР