Климатичните промени и покачването на океанското ниво могат да станат

...
Климатичните промени и покачването на океанското ниво могат да станат
Коментари Харесай

Половината от плажовете по света може да изчезнат до 2100 г.

Климатичните промени и покачването на океанското равнище могат да станат причина половината от плажовете по света да изчезнат до 2100 година, сочат резултатите от проучване, представени от международните организации и Българска телеграфна агенция.

Дори в случай че човечеството доста понижи парниковите излъчвания, които са виновни за климатичното стопляне, над една трета от пясъчните крайбрежни линии са застрашени. Изчезването им би имало последици освен върху туризма.

 

" Ако оставим настрани туризма, плажовете в редица случаи обезпечават първия механизъм за отбрана против стихии и наводнения. Без плажните линии следствията от рискови климатични събития евентуално ще са по-големи. Трябва да се подготвим за това ", съобщи Михалис Вусдукас от Съвместния проучвателен център на Европейската комисия.

Плажовете заемат над една трета от крайбрежните линии в света и в редица случаи се намират в гъсто обитаеми региони. Застрашени са от дължащата се на нови градежи ерозия на почвата, повишението на морското равнище, бурите.

Австралия може да е най-силно наранена - плажни линии с дължина съвсем 15 000 км може да изчезнат до 80 години. След Австралия се подреждат Канада, Чили, Съединени американски щати, Мексико, Китай, Русия, Аржентина, Индия и Бразилия.

Специалистите са проучили два сюжета - най-лошият, при който парниковите излъчвания не престават със същите темпове, и различен, обвързван с ограничение на климатичното стопляне до 3 градуса Целзий. При най-лошия сюжет ще изчезнат 49,5 %  от плажовете, т.е. пясъчни крайбрежни линии с дължина към 132 000 км. В другия случай ще бъде наранена плажна линия, дълга 95 000 км.

Резултатите от проучването са оповестени в Nature Climate Change. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата парол
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР