Климатичната криза е надвиснала над планетата: миналата година официално беше

...
Климатичната криза е надвиснала над планетата: миналата година официално беше
Коментари Харесай

Пазителите на Антарктида ще паднат и светът ще потъне под водата

Климатичната рецесия е надвиснала над планетата: предходната година публично беше най-горещата в историята, а 2024 година евентуално ще счупи този температурен връх. Последните 10 месеца също се трансфораха в най-горещите в историята, а последната година се счита за най-топлата за последните 100 000 години. В резултат освен животът на сушата, само че и в океана е под опасност: учените откриха, че повърхността на морето бързо кипи и ледените шелфове на Антарктида може даже да се срутят.

В ново изследване интернационален екип от учени от Корейския институт за полярни проучвания, университета Хокайдо и Националния университет в Сеул откри, че взаимоотношението сред криволичещите океански течения и океанското дъно води до скорости на издигане, транспортирайки по-топла вода до по-плитки дълбочини, пише PHYS.org.

Учените считат, че този механизъм способства доста за топенето на ледените лавици в Западна Антарктика. Екипът се притеснява, че антарктическите ледени лавици през днешния ден са в несигурна позиция: те бързо се дестабилизират и са изложени на риск от колапс. Това от своя страна ще докара до внезапно повишаване на морското ниво.

В работата си екипът употребява усъвършенствани техники за моделиране на океана, с цел да изследва главните сили зад бързото размразяване на ледените шелфове. Преди това учените свързваха бързото размразяване на ледените шелфове с ветровете над Южния океан. Резултатите от новото изследване обаче акцентират, че взаимоотношенията сред океанските течения и океанското дъно също играят значима роля в този развой.

Най-уязвимите ледени шелфове през днешния ден са ледниците Пайн Айлънд и Туейтс - те се трансформират бързо и са от необикновен интерес за учените, по-специално заради тяхната накърнимост към стоплянето на океанските води. Именно тези ледници са всъщност „ пазителите на Антарктида “ и работят като бариери, които защищават ледниците зад тях от вливане в океана.

В същото време бързото размразяване на шелфовите ледове на Антарктида заплашва планетата и има капацитет да докара до климатичен колапс: ледниците съставляват сериозна опасност за крайбрежните общности по света заради покачването на морското ниво.

В работата си екипът се концентрира върху ролята на пласт топла вода под студени повърхностни води, прочут като „ модифицирана циркумполярна дълбока вода “, при изтъняване на ледените лавици изпод. Авторите на проучването считат, че интензитетът и траекторията на океанските течения към ледените шелфове въздействат на притока на топла вода, влияейки върху скоростта на тяхното размразяване.

Учените разгледаха „ дълбочината на термоклина “, дълбочината на границата сред по-топлите дълбоки води и по-студените повърхностни води. Екипът откри, че дълбочината на този термоклин в действителност мощно въздейства на потока топла вода към ледените лавици.

Авторите на проучването споделят, че техните резултати в действителност оспорват стандартната мъдрост, че ветровете имат огромно въздействие върху скоростта на ледените лавици. Сега обаче учените считат, че точно взаимоотношението сред теченията и океанското дъно усилва скоростта на размразяване на ледените шелфове, като транспортира топла вода до по-малки дълбочини. Тази топла вода доближава границата лед-океан, ускорявайки топенето на шелфовия лед.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР