Климатичната активистка Грета Тунберг критикува плана на Берлин да затвори

...
Климатичната активистка Грета Тунберг критикува плана на Берлин да затвори
Коментари Харесай

Грета Тунберг критикува Германия, че използва въглища вместо АЕЦ

Климатичната активистка Грета Тунберг подлага на критика проекта на Берлин да затвори останалите нуклеарни централи  в мнения , които развълнуваха про-ядрените политици в Германия и раздразниха Зелените , написа " Политико ".

В изявление, което ще бъде излъчено в сряда, чийто тийзър бе споделен онлайн от телевизионната водеща Сандра Майшбергер, шведският деятел сподели, че прекъсването на атомните електроцентрали е " неприятна концепция " , в случай че значи прекосяване към въглища.

На въпрос дали нуклеарната сила е за предпочитане за климат а, Тунберг сподели: " Зависи. Ако към този момент работят, мисля, че би било неточност да ги затворим и да се обърнем към потребление на въглища . "

Германия планираше да затвори останалите си три нуклеарни централи в края на годината. С проблемите с газа и продължителните спирания на френските нуклеарни централи, причиняващи дефицит и скокове на цените, животът на два от реакторите в този момент евентуално ще бъде продължен , само че единствено до април.

Берлин съживи пасивните въглищни централи, с цел да се оправи с енергийната рецесия . Германия също по този начин заплаща на операторите на затворени централи за кафяви въглища до 450 милиона евро, с цел да приготвят централите за работа при положение на изключителни обстановки тази зима. Но държавното управление продължава да упорства, че ще приключи потреблението на въглища до 2030 година
 Германия резервира две нуклеарни централи като запас
Германия резервира две нуклеарни централи като запас

Роберт Хабек желае две атомни електроцентрали като запас за незабавни случаи

В Германия - обичайно антиядрена страна - публичният дискурс за удължение на реакторите, даже за няколко месеца, е доста по-противоречив от рестартирането на мощно замърсяващите въглищни централи .

Коментарите на Тунберг незабавно бяха подхванати от проядрени политици, даже в границите на ръководещата коалиция.

Финансовият министър Кристиан Линднер, който е от демократичната Свободна демократическа партия, сподели, че приветства " насърчението на Тунберг ... в тази енергийна война всичко, което основава електрически потенциал, би трябвало да бъде обвързвано към мрежата . Причините приказват сами за себе си - стопански и физически. "

" Как можа, Грета! ", коментира депутатът Пол Зиемяк, член на християндемократическата съпротива. " Ако даже светецът-покровител на Зелените се застъпва за продължение на употребата на атомните електроцентрали , знаете с каква идеологическа аматьорска работа са ангажирани (министърът на стопанската система на Зелените) Робърт Хабек и неговата партия ", сподели Флориан Хан, народен представител от Баварската християнска партия Социален съюз.

Ядрената полемика бе мъчителна тематика за екологичните групи и за партията на Зелените на Хабек. Бившият ръководител на Зелените Симон Петер, която в този момент работи за Германската федерация за възобновима сила, сподели, че мненията на Тунберг " нямат никакъв смисъл ", защото атомните централи към този момент не са потребни и употребяват съветски уран.

" Разбира се, това е доста развълнуван спор ", сподели Тунберг.
 Екоактивисти нападат Европейски Съюз поради даването на етикет за резистентност на газа и АЕЦ
Екоактивисти нападат Европейски Съюз поради даването на етикет за резистентност на газа и АЕЦ

Според тях газа е мощно изкопаемо гориво, което заплашва европейската енергийна сигурност
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР