Климатът на Земята и климатичните промени през милиардната история на

...
Климатът на Земята и климатичните промени през милиардната история на
Коментари Харесай

Климатичните промени на Земята са от милиарди години, но човекът вече има ключова роля


Климатът на Земята и климатичните промени през милиардната история на планетата Земя са се определяли от голям брой фактори, които си взаимодействат по сред си. Наивно е да се твърди, че световното стопляне на планетата ни е почнало доскоро повече от столетие и има научни доказателства за това. Това са единствено част от акцентите от лекцията на учен Тодор Николов, която той изнесе пред академичната общественост в Българската академия на науките. От лекцията му може да се разбере, че и индивидът към този момент играе забележителна роля в климатичните промени.

Тук можете да видите и част от акцентите от лекцията на учен Николов:

Не единствено в съвременността, само че и в дългата историята на Земята климатът постоянно е бил динамична система, която демонстрира циклични съмнения с друга продължи-телност – от десетилетия до десетки и стотици милиони години. Затоплянето на климата в края на плейстоцена и през холо-цена подтиква еволюцията и разселването на хоминидите. Но, с появяването си, индивидът стартира да оказва доста въздействие върху околната среда и климата, изпъквайки последователно като най-мощният геоложки фактор през днешния ден.

Не може да се каже, че всички фактори, които въздействат върху климата на Земята, работят еднопосочно и по едно и също време. По-скоро те демонстрират комплицирани взаимоотношения, в резултат на които могат да се образуват разнообразни климати. Всъщност това е един фундамен-тален въпрос в климатологията – за така наречен Неединственост на климата. Опити за отговор на този въпрос са правени от редица учени, измежду които би трябвало особено да се отбележат трудовете на американския метеоролог Едуард Нортън Лоренц. Той е измежду създателите на актуалната динамична метеорология. Неговият труд „ Детерминирано непериодично държание “ се приема като основополагащ в теорията на хаоса, а самият Лоренц доближава до своите хрумвания за хаоса при математическото моделиране на световното метеорологично време. Според Лоренц климатът на Земята не може да бъде един-единствен за дълги интервали. Той нагледно споделя, че метеорологичното време е „ динамична система с пет милиона променливи “, т. е. за изясняването на такава система би трябвало да се решат към 5 000 000 уравнения.

Климатичната система съгласно Лоренц е сензитивна и към дребни пер-турбации (изменения) и че тази сензитивност може да бъде дори по-висока, в сравнение с ни внушават моделите. Тук може да се уточни метафоричния израз ЕФЕКТ НА ПЕПЕРУДАТА.
В тази връзка би трябвало да споменем приносите на българския академик акад. Стойчо Панчев в теорията на хаоса и динамичността на метеорологическите процеси.
В действителността, в която живеем и следим климатични промени с тревожни трендове като световното стопляне, единственият рационален излаз остава по-дълбоко опознаване на закономерностите в световните съмнения на климатите в историята на Земята. Внушаването, че можем да спрем сегашната наклонност към леко покачване на температурите на Земята е наивно. А това се втълпява на хората от поредност персони, които нямат нищо общо с науката. Един публицист споделя във връзка на псевдо-климатолога-затоплист Ал Гор, че в случай че той беше станал президент на Съединени американски щати, надали щеше да натрупа толкоз неща... (дали престиж и/или пари не се уточнява) и да получи Нобелова награда! Една поредна подигравка с това високо отличие.
За принц Чарлз няма да разясняваме, а ще посочим единствено обстоятелства. В своя лекция, изнесена на 23.06.2010 година на интернационален конгрес в Лондон, принц Чарлз акцентира, че на човечеството му остават единствено 96 месеца, откакто малко по-рано той разгласи началото на 100 месеца преброяване до цялостното безсилие на ресурсите на Земята!!! Пророчеството на принца е: ЗЕМЯТА Е ЗАСТРАШЕНА.

За надълбоко страдание, принц Чарлз не е единствен, който пази тази апокалиптична теза. Списъкът е цялостен с имената на плеада затоплисти. Между другото принц Чарлз продължава да бъде деен затоплист, наблягайки в последно време, че войната в Сирия, тероризмът, всеобщата миграция са породени (или стимулирани) от световното стопляне. Тези 96 месеца изтекоха в края на 2018 година Ресурсите към момента (за щастие) не са изчерпани, само че следва Брекзит, който не е очакван в прогнозите на принца.

Понятието „ световно стопляне “ постоянно се схваща неправилно, като се приема, че целият свят ще се затопли еднообразно и еднородно. В реалност, повишаването на световната междинна температура провокира акселерация в циркулацията в атмосферата, вследствие на която някои области ще се затоплят повече, а други – по-малко от междинното за планетата. Някои региони могат даже да станат по-студени.

Интересно е, че първите аларми за световно стопляне идват не от климатолози, а от един мъдрец и политолог – американецът Макс Каплан, който през 1974 година обръща внимание към стоплянето на климата. През идната година американският геолог и океанолог У. Брьокер (Broecker, 1975) пръв привежда някои обстоятелства, които демонстрират евентуално начало на световното стопляне на атмосферата и океаните със публикацията „ Дали сме на ръба на ясно изразено световно стопляне? “.

Малко по-късно – през 1976 година, известният климатолог Джеймс Хансен подчертава върху заплахата от този развой. По този мотив през 2004 година той написа следното: “Парадоксалното изказване, че световното стопляне е дело на индивида ми се стори изключително явно през един летен ден на 1976 година, когато със брачната половинка и сина ми почивахме на плажа в Лонг-Айлънд. Беше доста горещо и с цел да не изгорим на горещия пясък ние се разположихме по-близко до водата. След обяд температурата спадна, задуха пресен вятър. Разхождахме се със сина край океана и дълго наблюдавахме надбягващите се вълни” (Hansen, 2004). Това нормално житейско усещане от парещото Слънце на Лонгайлъндски плаж в щата Ню Йорк евентуално е повлияло на Хансен, както ябълката върху Нютон.

Парещите лъчи на Слънцето върху плажа подтикват Хансен, дружно с сътрудници от Института Годард при НАСА, същото лято да създадат пресмятания за резултата на парни-ковите газове върху климата на Земята. Те заключават, че парниковите газове и специ-ално CO2 и хлор-флуоро-водородите явно оказват мощно въздействие върху климата и нарушават енергийното равновесие на планетата. Това и до през днешния ден е в основата на възгледите за световното стопляне.

Така едно скимване, родено под парещите лъчи на красивия плаж, става основа на една догадка, която през днешния ден опиянява всички: доста учени, а също политици, банкери, философи, икономисти и фенове. Всички те оформиха едно основно течение (mainstream) не толкоз в науката, колкото в попкултурата, популяризирано необятно освен от масмедиите, само че и от научни списания.

Сега в обсега на това течение са политици и дипломати от най-голям сан, отпред с Междуправителствения панел за климатични промени (МПКП) (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) в структурата на OOH. Днес в доста страни има министри, комисари и други от този жанр, които са се заели с „ ръководство на климата “!!!

Някои да е чул какви триумфи имат тези старания на политиците (при потребление на колосални средства!) да спрат климатичните съмнения?
Същите нулеви резултати ще има, в случай че се опитаме да спрем въртенето на Земята към Слънцето или да отдалечим нашата планета на по-голямо разстояние от Слънцето,

Презентацията продължава с исторически данни за вариациите на температурата на земната повърхнина: „ Значителното стопляне през мезозойската епоха, което се е осъществило последователно от триаса до кредата е обвързвано с парниковите газове в атмосферата (особено водни пари и СО2). Този развой е бил мощно повлиян от дейната вулканска активност, която е била изключително интензивна през къснокредната ера. Концентрацията на СО2 в атмо-сферата през кредния интервал е била 6–10 пъти по-голяма от актуалните стойности, а това е нараснало междинната температура на въздуха с 6,5 – 8 С. По подобен метод са се основали условия за мощен парников резултат, един от най-силните в историята на Земята.

Кредните океани са били по-топли с към 10 до 15 градуса по Целзийв съпоставяне със актуалните (Николов, 2011) “.
Климатът демонстрира основни промени през последните 65 млн. години

Бързото развиване на спрединга в срединноокеанските хребети, разпадането на Пангея и раздалечаването на литосферните плочи са значителните тектонски преобразувания в края на кредния интервал. Това довежда до доближаване на плочите и субдукция на срединноокеанския било под западната част на Северна Америка през неозоя, което се отразява върху издигането на Скалистите планини в западната част на Северна Америка. В Южна Америка се образуват Андите. Разпадът на Гондвана довежда до конфликт на Африка, Арабия, Индия и Евразия, в резултат на което се образува Алпо-Хималайския пояс, който продължава да изпитва интензивно издигане и през днешния ден. Продължава дрейфът на континентите, оформя се образът на Атлантическия и Индийския океан, непреклонно се стеснява Тихият океан.

Независимо от студения климат, изключително през плейстоцена, всеобщо се популяризират богати родословия на мегафауната – хоботни бозайници, великански елени, пещерни мечки, мамути и други Хоминидите се развиват в ярки родословия.

Всеки безпристрастен откривател ще види, че световното стопляне, за което се приказва през днешния ден, не е почнало от 1850 година, а е от началото на холоцена! Затоплистите не одобряват това, тъй като ще рухне тяхната скица за сделките на „ парникови излъчвания “.
АКО Е ПОЗВОЛЕНО ДА съдебна експертиза ПОМОЛИМ: дано да спрат спекулациите най-малко за началото на световното затоплане – науката е посочила и потвърдила, че този развой стартира при започване на холоцена, т. е. преди 12 000 - 10 000 година Тази наклонност продължава и до през днешния ден и това е ход на натурален развой. Неоспоримо е обаче въздействието на индивида върху този развой. Защото това световно стопляне подтиква началото на земеделието и животно-въдството, както и други разширяващи се действия в разрастващото се човешко общество.

Привържениците на световното стопляне предвиждат, че най-късно доникъде на ХХI в. световното морско равнище ще се увеличи с повече от 8 m. Определено би трябвало да се каже, че сходни прогнози не са точни, защото климатичната система е доста динамична и безредна. Надеждни прогнози през днешния ден се вършат за къс интервал (5-15 дни), останалите са повече гадаене върху статистически вероятности.

Все повече се обрисува нуждата от преустрояване на актуалната световна картина към уравновесено развиване на основата на нови цивилизационни начала и нова философия. Това изисква развиване на нова ценностна система, която да сложи индивида в сходство с новите условия на околната среда, в унисон с естествените закони, с отпадането на визията, че Той е наместник на Бога. Това изисква и ново образование на всички – от децата до политиците и одобряване на философията и политиката коеволюция на природата и обществото. Необходимо е надълбоко да осъзнаем, че, нагледно казано, животът на Земята е заплашен освен и не толкоз от естествения климат, колкото от моралния климат в човешкото общество.

Мисията ни е да спасим Земята, т. е. да спасим брилянтното създание на геоложката еволюция - живота на Земята. Защото дано не величаем Homo sapiens - той е артикул на биологичната еволюция и не е съпоставим със Земята, че да я унищожи. Но с дейностите и бездействията си може да провокира гибелта на висшите животни и растения и да върне живота на планетата в стадия на бактериите. А Земята ще продължи да съществува като планета още няколко милиарда години, само че ще бъде безжизнена. Ако в индивида съществува малко разсъдък, то той не би трябвало да допусне това. Но за по-добра вероятност са нужни увеличаващи се познания, а също разсъдъкът да управлява достиженията на интелекта и да предотвратява безумията. И да помним: Земята и ресурсите й имат лимити.

За превъзмогване на главните компликации, свързани със положението на естествената среда са нужни модерни знания както в филантропичните, по този начин и по естествените науки. Само по този начин могат да се преодолеят заблуждения и предубеждения, тъй като нормално хората, по израза на Монтен, имат вяра на това, което познават минимум.

Цялата презентация може да бъде забелязана тук.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР