Клиенти, чието финансово състояние се променя, ще бъдат по-внимателно наблюдавани,

...
Клиенти, чието финансово състояние се променя, ще бъдат по-внимателно наблюдавани,
Коментари Харесай

Хампарцумян: Няма да се вдигат лихвите на закъсали клиенти по правилник

Клиенти, чието финансово положение се трансформира, ще бъдат по-внимателно следени, само че няма да им се подвига лихвата. Това съобщи банкерът Левон Хампарцумян пред Нова телевизия в коментар за новите правила за неприятните заеми, утвърдени от Българска народна банка.
Според Хампарцумян, е полуда да усилваш лихвата на човек, който е закъсал. Обикновено се търси някакво облекчение на изискванията по заем или заеми, акцентира той и съобщи, че повдигането на лихви зависи от комерсиалната политика на съответната банка.
Според новите условия банките са задължени да вършат рискови профили на кредитополучателите. Тези с най-слаб рейтинг ще бъдат следени непрестанно от специфични звена в трезора. При свързани лица най-лошият рейтинг на някой от групата ще се трансферира на цялата група. Заплатите на работещите в банката ще зависят от метода, по който се ръководят неприятните заеми, написа в разпоредбите.
Спазването на насоките е наложително от 30 юни 2019 година за банки, при които брутните неприятни заеми са 5% или повече от сумата на останалите заеми.
Хампарцумян разяснява и, че основаването на профили действително се формализира – всяка добра банка и в този момент е правила по този начин, когато усети рисков клиент.
Какво съставляват новите правила - научете в Expert.bg.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР