Клиентът ми стои без правно основание в Бусманци. Има издадена

Клиентът ми стои без правно основание в Бусманци. Има издадена ...

Адвокатът на Полфрийман: Клиентът ми стои без правно основание в Бусманци.

"Клиентът ми стои без правно основание в Бусманци. Има издадена заповед за експулсация и той трябва да бъде изведен от страната. Основанието да бъде задържан тук, аз все още не съм го видял. Няма кой да следи дали ВКС си спазва сроковете. Решенията му могат да бъдат просрочени с месеци." Това каза адвокатът на Джок Полфрийман - Калин Ангелов в интервю за bTV. 
Той обясни, че клиентът му е в лагера заради забрана от 2011 г., която е свързана с изпълнение на наказание. По думите му за чужденците има т.нар мярка за административна принуда, която забранява напускане на страната.
"Беше ни дадено обяснение, че има забрана от 2011 година, която е свързана с изпълнение на наказанието. Тази забрана действа до изпълнението на наказанието задържане под стража, т.е тя е изтекла на 19 септември 2019 г., когато излезе определението на съда. Въпросът, обаче не е правен, а технически", коментира юристът.
Адв. Ангелов подчерта, че няма зависимост на части или целия съдийски състав с Българския хелзинкски комитет, като дори в искането на прокуратурата, такава зависимост не му е била показана.
"Ако я нямаше характеристиката, дадена от Красимир Кънев, нямаше да има фундаментална разлика в обстоятелствата", допълни още той.
Според него, това, което Апелативният съд казва за характеристичните данни на австралиеца, се вписва с данните на Красимир Кънев, пастор Иводор Ковачев и отец Сергей.
"Ако главният прокурор беше решил, че това не е определение, а решение, той трябваше да жали решението пред ВКС, а за това си има институционален метод".
Той каза още, че Полфрийман има документи, които са в консулските власти. Паспортът му е издаден от 23-ти. Представени са и копия на Дирекция "Миграция". Той трябва да бъде пуснат", категоричен бе защитникът.
"Подзащитният ми отказа да се яви вчера в съда, защото смята, че "народният съд е нещо ужасно". Действията на Прокуратурата са наистина такива", каза адвокат Ангелов. Той смята, че действията прокуратурата са първо, за да се насади медийна истерия и после да се "качи на нея". Освен това адвокатът обясни, че ръководството на затвора е внимателно обсъдено в определението на съда.
Джок Полфрийман има намерение да изплаща обезщетение на семейството на Андрей Монов, когато започне да работи, увери защитникът му.
"Преди 2 години когато започнахме да си говорим с началника на затвора, Полфрийман имаше едно желание – да си изпълни плана, който затвора му беше записал. В плана за изпълнение на присъдата беше отбелязано, че ако той не е наказван, ще получи отпуск", обясни адвокатът.

Източник: actualno.com