Класиката оживява под издателския знак на Милениум - за първи

...
Класиката оживява под издателския знак на Милениум - за първи
Коментари Харесай

Излиза предсмъртният роман на Чарлз Дикенс

Класиката оживява под издателския знак на " Милениум " - за първи път на български език излиза предсмъртният разказ на Чарлз Дикенс " Загадката на Едуин Друд ".

Майсторът на перото ни води в идилично старинно градче, близо до Лондон, което става сцена на мъчителни пристрастености, подклаждани от самолюбие и яд. Любовен триъгълник и властови упоритости в допълнение нагнетяват връзките, а заплахата дълго защитавана загадка да излезе нескрито става причина за кървава разпра. Ала това, което наподобява като закононарушение от пристрастеност, се оказва добре умислен демоничен проект, в който обвиняването пада върху почтен човек. Ще успее ли симпатичният лондонски детектив Дик Дачъри да разплете загадката?

" На 9 юни 1870 година, в 18.10 ч., без да пристигна в схващане, Дикенс умира на петдесет и осемгодишна възраст " - по този начин оповестява за гибелта му вестник " Гардиън ". Осем месеца по-рано той стартира да написа " Загадката на Едуин Друд ", а през април 1870 година петнайсетият му, финален - и първи престъпен, разказ е оповестен на части, на месечни " свезки ", подлистници, съвсем като актуалните телевизионни сериали. Година по-рано Уилки Колинс е написал " Лунният камък ", чийто престъпен сюжет се радва на голям читателски триумф и Дикенс приема предизвикването да сътвори равностойна литературна мистерия. Но както във всичките си предходни романи, бележитият класик внася своите разбирания в детективския род - комплицирани, изобретателни, многопластови и иронични. В книгата му се преплитат три линии, скрити са три секрети и има три разнообразни ключа за разгадаването им. Смъртта на създателя оставя на читателя рядката опция да предложи своя, истинска интерпретация и да продължи интензивно да взе участие в загадката на Едуин Друд.

През годините безчет фенове на фамозния романист са опитвали да разгадаят загадката и да открият причинителя на престъплението; по тематиката са писани книги, проведени са състезания, през 2012 година и филмовата промишленост дава своето предложение за края на романа в едноименен сериал по него.

В изданието на " Милениум ", което идва с превод от Йордан Костурков и корица от Фиделия Косева, са оповестени и истинските илюстрации на сър Люк Филдс. Известният художник е бил определен от Дикенс приживе за направата на гравюри, които да съпровождат текста на книгата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР