Кланиците, корабостроителниците, фермерите и строителните предприемачи в Германия – всички

...
Кланиците, корабостроителниците, фермерите и строителните предприемачи в Германия – всички
Коментари Харесай

Германски медии: Една трета от българите в Германия разчитат на социални помощи

Кланиците, корабостроителниците, фермерите и строителните бизнесмени в Германия – всички търсят работна ръка от страни в Европейски Съюз

Още по тематиката
Домакинствата в София разполагат с два пъти повече средства спрямо области като Видин и Сливен
24 юли 2017 от 17 юли 2017

Свободните работни места в Германия доближават рекордно високо ниво - 1.1 милиона незаети работни места през второто тримесечие на годината по данни на Федералната организация по труда, като работна ръка търсят най-много преработващата индустрия и строителният отрасъл. В същото време 31 на 100 от българите емигранти в Германия зависят от обществени помощи. Тези трендове обобщава българската редакция на Deutsche Welle, базирайки се на немските издания Die Welt и Die Zeit.

Място за всички

Кланиците, корабостроителниците, фермерите и строителните бизнесмени в Германия – всички търсят работна ръка от страни в Европейски Съюз, написа Die Welt.

От 2010 година насам притокът на хора от страни в Европейски Съюз към Германия се е утроил. Само през 2016 година са пристигнали 634 хиляди европейци, оповестява изданието, базирайки се на мониторинга на Федералната работа за миграцията и бежанците. Най-много са румънците – 171 хиляди, следвани от поляците (123 хиляди) и българите (67 хиляди). Осем от всеки 10 новопристигнали еврограждани произлизат от Източна Европа.

Германия остава най-предпочитаната страна от Европейски Съюз, към която мигрират европейски жители като цяло. Според Регистъра на чужденците към края на предходната година в страната трайно са обитавали 4.3 милиона жители на други страни от Европейски Съюз, без да се броят тези с немски паспорти. Най-много са поляците – съвсем 800 хиляди, следвани от италианците и румънците.

Всеки трети българин е незает

Сред живеещите в Германия чужденци от Европейски Съюз единствено дребна част получават обществени помощи. Сред унгарците да вземем за пример процентът е едвам 4.9, до момента в който 7.3% от германците получават помощи за безработни. Българите в Германия са групата с най-голям % взаимозависимост от обществени помощи – 31 на 100.

Die Welt напомня, че преди навлизането на многочислени мигранти от Близкия изток в Германия държавното управление обръщаше съществено внимание на възходящия брой чужденци от Европейски Съюз, които получават обществени помощи. Според Федералната организация по труда от септември 2013 година до март тази година числеността на тази група е повишена от 295 хиляди на 458 хиляди. Най-многобройни са поляците и българите - надлежно 87 527 и 83 504.

Проблем със злоупотреби

Преди половин година в Германия бяха признати законодателни промени за ограничение на злоупотребата със обществени помощи. Според тях един жител на страна от Европейски Съюз има право на помощи за безработни в Германия чак пет години след идването си, в случай че до този миг не е работил нито един ден или не е бил регистриран като самонает в Германия. Няколко съдилища в Германия обаче отсъдиха друго и немското държавно управление среща компликации в опита си да ограничи други злоупотреби със обществени помощи. Става дума за детските надбавки, които държавното управление възнамеряваше да подложи на инспекция в случаите, когато децата на работещи в Германия чужденци от Европейски Съюз живеят в родната си страна. Според финансовото министерство сега има 185 хиляди такива случая, а концепцията е детските надбавки за такива деца да се изплащат не съгласно немските стандарти, а съгласно стандартите на родната им страна – където те и действително живеят. Но еврокомисията разгласи тези проекти за " противоправни " и " дискриминиращи " и държавното управление отдръпна законопроекта. В момента Берлин се пробва да убеди Брюксел, че европейското законодателство се нуждае от корекции в тази посока, написа Die Welt.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР