Кито/Лондон. Основателят на Уикилийкс“ Джулиан Асандж е получил евкадорско гражданство

...
Кито/Лондон. Основателят на Уикилийкс“ Джулиан Асандж е получил евкадорско гражданство
Коментари Харесай

Reuters: Еквадор даде гражданство на Джулиан Асандж

Кито/Лондон. Основателят на „ Уикилийкс “ Джулиан Асандж е получил евкадорско поданство през декември, когато е била утвърдена молбата му, съобщи външният министър на Евкадор Мария Фернанда Еспиноза в четвъртък, добавяйки, че Кито търси „ почтено и почтено “ позволение на обстановката с Англия, предава Reuters .
От Обединеното кралство обявиха, също в четвъртък, че са отказали искане от Еквадор, Асандж да получи дипломатически статут, съгласно думите на представител на Министерството на външните работи на Англия.
Асандж се крие от повече от пет години в посолството на южноамериканската страна в Лондон, откакто получи право на леговище от тази страна през 2012 година, което му разреши да избегне екстрадация в Швеция, където го упрекват в обезчестяване.
Асандж, който отхвърля обвиняванията, се опасява, че от Швеция той ще бъде трансфериран в Съединени американски щати, където го чака дело за публикуването в „ Уикилийкс “ на хиляди секретни военни и дипломатически документи.
„ Еквадор сега търси благоприятни условия за позволение на въпроса, посредством разговор с Обединеното кралство “, съобщи външният министър на Еквадор. Освен това, тя удостовери, че Асандж е получил поданство и акцентира, че се опасява, че животът му е под опасност.
Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР