Китайското правителство призова за спиране на огъня между Украйна и

...
Китайското правителство призова за спиране на огъня между Украйна и
Коментари Харесай

Китай предложи план за мирни преговори между Русия и Украйна в 12 точки

Китайското държавно управление прикани за прекъсване на огъня сред Украйна и Русия и за започването на мирни договаряния в проект за преустановяване на спора от 12 точки.

Същевременно Пекин настоя всички страни да заобикалят нуклеарна ескалация и да прекратят нападенията против цивилни жители, в изказване, което наподобява поддържа съветската позиция, че Западът подклажда спора.

Документът беше оповестен от външното министерство в петък сутринта - на годишнината от войната и преди предстоящата тирада на китайския водач Си Дзинпин.

Планът, за чието правене не са били извършени съвещания с Украйна, беше посрещнат внимателно от Киев и подложен на критика от американски публични лица и анализатори, които означиха възходящите връзки сред Китай и Русия. В четвъртък китайският първи посланик посети Москва и даде обещание по-задълбочено партньорство.

Документът планува анулация на западните наказания против Русия, въвеждане на ограничения за сигурността на нуклеарните обекти в Украйна, отваряне на филантропични коридори за евакуация на цивилни и дейности за възобновяването на износа на зърно.

Според проекта интернационалната общественост би трябвало да " сътвори условия и платформи " за обновяване на договарянията, а Китай ще продължи да " играе градивна роля в това отношение ".

" Разпространението на нуклеарни оръжия би трябвало да бъде предотвратено, а нуклеарната рецесия - избегната. Китай се опълчва на проучването, създаването и потреблението на химически и биологични оръжия от която и да е страна при каквито и да е условия ", написа още в документа.

Според Пекин " манталитетът на Студената война би трябвало да бъде зарязан ", тъй като сигурността на една страна не може да бъде обезпечена за сметка на сигурността на други. А районната сигурност " не може да бъде обезпечена посредством подсилване или даже разширение на военните блокове ", се споделя още в проекта. Очевидно Китай има поради НАТО.

Китайското държавно управление се показва като неутрална страна, способна да понижи напрежението сред Русия и Украйна. Въпреки това то отхвърли да осъди нахлуването на Русия, като упрекна Запада в разпалване на напрежението, а някои висши чиновници неведнъж показаха очевидна поддръжка за задачите на Москва.

Посланикът на Европейски Съюз в Китай Хорхе Толедо, сподели на брифинг в Пекин, че документът не е предложение за мир, само че Европейски Съюз ще го изследва. По думите му, в случай че това е позитивен знак за Украйна, ще е подобен и за Европейски Съюз.

Украйна назова документа " добър знак ", само че сподели, че чака Китай да бъде по-активен в поддръжката си.

" Надяваме се, че те също ще призоват Русия да спре войната и да изтегли войските си ", разяснява на същата конференция украинският шарже д`афер Жана Лешчинска.

Часове по-рано Китай се въздържа при гласуването в Общото заседание на Организация на обединените нации утвърди на резолюция, с която прикани Русия да приключи военните си дейности в Украйна и да изтегли войските си. Документът беше признат със 141 гласа " за ", 7 " срещу " (включително Русия, Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия) и 32 " въздържал се ".

Зам.-постоянният представител на Китай в Организация на обединените нации Дай Бин сподели, че Пекин поддържа концепцията за допустимо най-бързо обновяване директния разговор сред Москва и Киев. Според него те би трябвало да договарят, да изложат своите законни опасения, да обсъдят разновидности, които са постижими и да дадат късмет за скорошно възобновяване на мира.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР