Китайското правителство осъди известен уйгурски учен на доживотен затвор, казва фондация

...
Виден уйгурски учен, специализиран в изучаването на фолклора и традициите
Коментари Харесай

Виден уйгурски учен, специализиран в изучаването на фолклора и традициите на своя народ, е осъден на доживотен затвор , според базирана в САЩ фондация, която работи по случаи на човешки права в Китай

От DAKE KANG Associated Press 23 септември 2023 г., 2:28 ч. сутринта в Китай.

Rahile Dawut беше осъден по обвинения в застрашаване на държавната сигурност през декември 2018 г. в таен процес, се казва в изявление на базираната в Сан Франциско Dui Hua Foundation в четвъртък. Даут обжалва, но присъдата й беше потвърдена, казаха от фондацията.

„Осъждането на професор Рахил Даут на доживотен затвор е жестока трагедия, голяма загуба за Уйгурски народ и за всички, които ценят академичната свобода“, каза Джон Кам, изпълнителен директор на фондация Дуй Хуа, в изявление.

Давут беше професор в Университет Синдзян и основател на Центъра за изследване на фолклора на етническите малцинства в училището. Тя изчезна в края на 2017 г. на фона на брутални правителствени репресии, насочени срещу уйгурите, тюркски, предимно мюсюлмански етнос, роден в северозападния регион Синцзян в Китай. статусът беше неизвестен, тъй като китайските власти не разкриха местонахождението й или естеството на обвиненията срещу нея. Това се промени този месец, когато фондация Dui Hua видя документ на китайското правителство, който разкрива, че Даут е осъден на доживотен затвор. тя нямаше „никаква информация“ за случая на Давут на редовен брифинг за пресата в петък, но добави, че Китай ще „разглежда случаите в съответствие със закона“.

Даут беше международно известна с работата си по изучаване на свещени ислямски места и уйгурски културни практики в Синдзян и в цяла Централна Азия, автор на много статии и книги и изнасяне на лекции като гостуващ учен в чужбина, включително в Кеймбридж и Университета на Пенсилвания.

Тя е една от над 400-те видни академици, писатели, артисти и артисти, задържани в Синцзян, твърдят групи за застъпничество. Критиците казват, че правителството се е насочило към интелектуалците като начин да размие или дори да заличи уйгурската култура, език и идентичност.

„Повечето видни уйгурски интелектуалци са арестувани. Те са били безразборни“, каза Джошуа Фрийман, изследовател на Academia Sinica, който е работил като преводач за Dawut. „Не мисля, че нещо в нейната работа я е създало проблеми. Мисля, че това, което й създаде проблеми, беше, че е родена уйгур.”

Новината за нейната доживотна присъда шокира Фрийман и други учени в областта на уйгурските изследвания, както и Даут не участвайте в дейности, противопоставящи се на китайското правителство. Давут беше член на Китайската комунистическа партия и получаваше стипендии и награди от китайското Министерство на културата преди ареста си.

Дъщерята на Давут, Акеда Пулати, каза, че е зашеметена от новината и призова китайските власти да освободят майка й.

„Знам, че китайското правителство измъчва и преследва уйгурите. Но не очаквах да бъдат толкова жестоки, че да дадат доживотна присъда на невинната ми майка“, каза Пулати. „Тяхната жестокост надхвърля въображението ми.“

Пулати нарече Даут „най-трудолюбивият човек, когото съм срещал“, казвайки, че от дете тя е била вдъхновена от отдадеността на майка си на нейната кариера.

„Тя е много прост човек – всичко, което иска в живота си, е просто да намира удоволствие в работата си и кариерата си и да направи нещо добро за обществото, за хората около нея,” каза Пулати. важен съветник на нея и много други учени в началото на кариерата им. Даут беше критичен мост между световната академия и уйгурската култура, каза Миджит, наставлявайки поколение видни уйгурски учени по целия свят.

„Тя беше пазител на уйгурския език идентичност и това е нещо, което китайското правителство преследва“, каза Миджит. „Те искат да изтрият всичко и искат уйгурите да забравят колко красива и цветна култура са имали.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР