Китайският юан изпревари щатския долар като най-използваната валута от Китай

...
Китайският юан изпревари щатския долар като най-използваната валута от Китай
Коментари Харесай

Китай намали драстично доларите при международните си разплащания, юанът ги измести

Китайският юан изпревари щатския $ като най-използваната валута от Китай при интернационалните разплащания, заяви Bloomberg. Според изследване на организацията на основата на данни от интернационалната система за междубанкова информация и разплащания SWIFT, делът на юана при трансграничните разплащания на Китай към края на март е достигнал исторически връх от 48%, като се има поради, че през 2010 година тази стойност е била на практика " нула ".
 Какво се случва в последно време с китайския юан
Какво се случва в последно време с китайския юан

Слабата валута може да е спънка за развиването на стопанската система

Делът на $ при външнотърговските интервенции на Китай за същия интервал (от 2010 година досега) падна съвсем на половина - от 83% на 47%. Посочените данни се основават на разбор на размера на всички типове интернационалните разплащания, в това число търговията с скъпи бумаги сред финансовите пазари на континентален Китай и Хонконг.
 Как Русия се
Как Русия се " отдалечава " от $

Делът на китайския юан във валутните запаси на Русия пораства

Малко по-рано през април интернационалните медии писаха, също на основата на данни от SWIFT, че през годината от началото на военната интервенция на Русия в Украйна, делът на юана в комерсиалните разплащания в световен мащаб се е нараснал от 2% на 4,5% - тъкмо с толкоз (2,5%) е намалял и делът на $ при интернационалната търговия.

При това би трябвало да се има поради, че общият размер на международната търговия през 2022 година възлиза на 32 трилиона $, а общият размер на външната търговия на Китай за същия интервал е 42,07 трилиона юана (повече от 6,2 трилиона долара) - т.е. близо 20% от международния търговски стокооборот. През януари 2023 година митническата работа на Китай заяви, че комерсиалният оборот сред Русия и Китай през 2022 година е повишен на годишна база с впечатляващите 29,3%, до рекордните 190,27 милиарда $.
 Китайският юан слага под въпрос финансовата мощност на Съединени американски щати
Тази страна ще отстрани хегемонията на $

Предстои колосална метаморфоза на световната стопанска система
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР