Китайският технологичен гигант Хуавей (Huawei) уволни служителя си китаец, арестуван

...
Китайският технологичен гигант Хуавей (Huawei) уволни служителя си китаец, арестуван
Коментари Харесай

Huawei уволни служителя си, арестуван за шпионаж в Полша

Китайският софтуерен колос Хуавей (Huawei) уволни служителя си китаец, задържан по съмнения в шпионаж в Полша, оповестиха Ройтерс и ТАСС.

Вчера полските управляващи арестуваха Ван Вейцзин и поляк, работил в полската работа за вътрешна сигурност, по съмнения в шпионаж. Тази мярка може да ускори запасите на Запада към Хуавей, свързани със сигурността.

Хуавей уточни в изказване, че хипотетичните дейности на неговия чиновник не са свързани с компанията. Технологичният колос добави, че е взел това решение, защото случаят е навредил на репутацията на компанията.

Хуавей, най-големият производител на телекомуникационно съоръжение в света, е подложен на щателни инспекции на Запад поради връзките си с китайското държавно управление и американски изказвания, че оборудването, създадено от компанията, може да се употребява от Пекин за шпионаж, отбелязва Ройтерс.

Двамата арестувани са упрекнати, че са сътрудничили на китайското разузнаване. Полските закони плануват за такива дейности до 10 години отнемане от независимост. Двамата ще бъдат арестувани под стража за три месеца.
По данни на полската държавна телевизия Ван Вейцзин е шеф на продажбите на полския филиал на Хуавей. Полякът Пьотър Д. до 2011 година е заемал висок пост в организацията за вътрешна сигурност и е работил по обезпечаването на осведомителната сигурност.

Жилищата на двамата са претърсени, както и офиса на Хуавей и телекомуникационната компанията Оранж (Orange), където е работил Пьотър Д.

Полските медии осведомят, че обвинените в шпионаж не признават виновността си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР