Китайският скоростен влак в Индонезия се забави поради преразходи, скептицизъм

...
Медан, Индонезия – Индонезийската високоскоростна влакова услуга, финансирана от Китай,
Коментари Харесай

Медан, Индонезия – Индонезийската високоскоростна влакова услуга, финансирана от Китай, беше отложена за втори път за по-малко от месец, през последната неуспех за проекта, измъчван от преразходи и местен скептицизъм.

Пробното стартиране на високоскоростната услуга Джакарта-Бандунг за 7,3 милиарда долара, планирано за петък, няма да се осъществи по план, каза говорител на проекта.

„Още не. Все още очакваме решение от Министерството на транспорта“, каза говорителят във вторник.

Финансираният от Китай проект, който се наблюдава от консорциума PT KCIC от индонезийски и китайски държавни фирми, първоначално беше планиран за завършване през 2019 г., но се сблъска с предизвикателства от стартирането му, включително преразход на бюджет от 1,2 милиарда долара и допълнителни проверки за безопасност .

Местна опозиция

Проектът също беше посрещнат със скептицизъм от много жители и активисти, които поставят под съмнение ползите от услугата за по-голямата част от обществото в страна с брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението под 5000 долара.

„Потребителите ще бъдат само висшата средна класа“, каза Мейки Паендонг, изпълнителен директор на Индонезийския форум за околната среда (WALHI) в Западна Ява, пред Al Jazeera.

„Други местни жители или прости и бедни семейни групи ще го затруднят или ще помислят два пъти, преди да го използват. Според докладите билетите ще бъдат в диапазона от 300 000 рупии ($20). За широката публика това е твърде скъпо.“

Първоначално пробната услуга беше планирана да започне на 18 август, преди да бъде отложена отново за 1 септември. Пълната услуга за обществеността е планирана да стартира на 1 октомври.

Обяснявайки забавянето по-рано този месец, PT KCIC каза, че се нуждае от повече време, за да осигури безопасността и комфорта на пътниците и че все още чака допълнителни разрешителни за работа.

142-километровата (88 мили) железопътна линия ще свърже столицата на Индонезия Джакарта с град Бандунг, съкращавайки пътуването от три часа на около 40 минути – привлекателна перспектива за пътниците, бързащи за време.

Ахмад Закие, преподавател в университета Padjadjaran в Бандунг, каза, че вероятно ще използва услугата, ако пътува до Джакарта и иска да отиде до Халим или района на Южна Джакарта в столицата, където свършва влакът.

„Краткото време за пътуване е основно съображение, при условие че нашата дестинация е районът около гарата в Халим“, каза той пред Al Jazeera.

„Най-важното предимство е краткото време за пътуване и можем да изпитаме нов транспорт като в развитите страни.“

Линията Джакарта-Бандунг е сред десетките инфраструктурни проекти в Индонезия, изпълнявани в рамките на китайската инициатива „Един пояс, един път“, глобална инфраструктурна инициатива, стартирана от китайския президент Си Дзинпин през 2013 г.

По време на президента на Индонезия Джоко „Jokowi“ Widodo, Джакарта пусна набор от амбициозни проекти и цели за развитие, включително преместване на столицата в Източен Борнео и стремеж към БВП на глава от населението от $25 000 до 2045 г.

Трисиа Виджая, старши научен сътрудник в университета Рицумейкан в Киото, Япония, каза, че забавянията в железопътния проект сочат провал между китайската и индонезийската страна.

„Особено, по отношение на управлението на риска, струва ми се, че двете страни не се споразумяха с еднаква терминология, въпреки че проблемът продължава да се замазва от политическия разказ на двете страни, защото и двете страни зависят от този проект, за да създадат наследство“, каза тя пред Al Jazeera.

На срещата на върха на Г-20 в Бали миналата година Си и Видодо гледаха предаване на живо на непубличен тест на железопътната услуга, като индонезийският лидер каза, че „е оптимист, че високоскоростният влак може да работи през юни 2023 г.“

„Гледайки пробната експлоатация на високоскоростния влак Джакарта-Бандунг и видеото за стратегическото сътрудничество на Китай и Индонезия, всичко това са реални постижения, които не само осигуряват просперитет на хората от двете страни, но и осигуряват положителни резултати на регионално и глобално ниво“, каза тогава Си.

Когато се изпълнява, услугата ще управлява флот от 11 влака с осем вагона, построени от CRRC Qingdao Sifang, дъщерно дружество на държавната China Railway Rolling Stock, с максимален пътнически капацитет от около 30 000 пътници на ден.

>

Очаква се услугата да достигне максимална скорост от 350 км/ч (217 мили в час), което я прави най-бързият влак в Югоизточна Азия.

Икбал Кусумадиреза, фотограф в Бандунг, каза, че няма да бъде сред пътниците, тъй като гарата в Бандунг е твърде далеч от центъра на града, което я прави непривлекателна опция за мнозина.

„Гарата е на час извън града, така че е твърде далеч за повечето хора. Билетите също са непосилно скъпи, около 250 000 рупии (16 долара) за билет във втора класа“, каза той пред Al Jazeera.

„Предпочитам просто да взема обикновения влак.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР