Китайският самолетоносач Шандун“, придружен от други два кораба, е преминал

...
Китайският самолетоносач Шандун“, придружен от други два кораба, е преминал
Коментари Харесай

Китайски самолетоносач е преминал през Тайванския пролив

Китайският самолетоносач „ Шандун “, съпроводен от други два кораба, е минал през днешния ден през Тайванския проток, заяви тайванското министерство на защитата, предава, представена от Българска телеграфна агенция.

Това е следващият ход от редица дейности, провокирали военно напрежение, обвързвано с острова, за който Пекин претендира, че е част от неговата територия, отбелязва организацията.

Самолетоносачът „ Шандун “, издигнат през 2019 година, е плавал на север през пролива, придържайки се към разграничителна линия, която извършва функционалността на неофициална граница сред двете територии, споделиха от министерството.

Тайванските военни елементи наблюдават от близко плавателните съдове посредством свои кораби и самолети и „ са дали отговор съответно “, се отбелязва още в изказване на министерството.

От своя страна китайското министерство на защитата не даде коментар по случилото се, а въоръжените сили не загатват нищо за самолетоносача на формалната си страница в обществените мрежи.

Миналият месец корабът „ Шандун “ взе участие в китайските военноморски учения към Тайван в западната част на Тихия океан. Освен това през март предходната година той мина през Тайванския проток единствено няколко часа преди президентът на Китай да се срещне за диалог с американския си сътрудник. Пекин продължава с военната си активност към Тайван, само че в по-малък мащаб, откакто публично завърши с военните си учения предишния месец, напомня организацията.

Тайванското министерство на защитата през днешния ден сподели още, че през последните 24 часа осем китайски изтребители са прекосили над разграничителната линия на пролива. Това обаче не е оригиналност, защото китайски военни самолети постоянно прелитат над пролива от началото на военните учения през предишния август, отбелязва Ройтерс.

Китай не отхвърля опцията за потребление на мощ за реализиране на надзор над Тайван. От своя страна тайванското държавно управление мощно оспорва претенциите за суверенитет на Пекин и споделя, че единствено тайванският народ може да взема решение бъдещето си.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР