Китайският производител на смартфони Xiaomi е регистрирал търговската марка MiOS“

...
Китайският производител на смартфони Xiaomi е регистрирал търговската марка MiOS“
Коментари Харесай

Xiaomi подготвя MiOS – потенциален заместител на Android

Китайският производител на смарт телефони Xiaomi е записал комерсиалната марка „ MiOS “ в Китай. Това провокира спекулации, че компанията създава своя лична операционна система, която може да размени MIUI – сегашният потребителски интерфейс, с който компанията надгражда Android в смарт телефоните си.

Може ли MiOS да значи нова операционна система?

Разработването на нова операционна система от Xiaomi би било огромен и значим ход. Тя би разрешила на компанията да има по-голям надзор върху софтуера си и да избегне зависимостта от Android на Гугъл. Освен това тя ще даде на Xiaomi по-голяма еластичност във връзка с функционалностите и дизайна.

Има няколко аргументи, заради които Xiaomi може да създаде своя лична операционна система. Една от тях е, че компанията е загрижена за зависимостта си от Гугъл. Гугъл все по-често се опълчва на китайските компании и съществува риск един ден Гугъл да блокира Xiaomi от това да употребява Android.

Друга опция е, че Xiaomi желае да разшири активността си на нови пазари. Някои страни като Съединени американски щати имат опасения по отношение на сигурността при потреблението на Android. Разработената от Xiaomi операционна система би могла да отговори на тези опасения и да улесни компанията да продава своите смарт телефони на тези пазари.

Каквато и да е повода, регистрацията на комерсиалната марка „ MiOS “ е значимо събитие. Тя подсказва, че Xiaomi има съществени планове да създаде своя лична операционна система, а това може да окаже огромно въздействие върху пазара на смарт телефони.

Какво се знае за MiOS към този миг:

Марката „ MiOS “ е записана от Xiaomi в Китай; Регистрацията на комерсиалната марка обгръща необятен набор от артикули и услуги, в това число смарт телефони, таблети, преносими компютри и носими устройства; Появиха се клюки, че MiOS ще бъде отклонение на Android, само че това не е потвърдено; Възможно е MiOS да бъде употребена в електрическите автомобили на Xiaomi, чието стартиране на пазара е планувано в близко бъдеще;

Какво не се знае за MiOS към този миг:

Кога ще бъде пусната на пазара Какви функционалности ще има Как ще се съпоставя с Android и други операционни системи

Ако MiOS бъде сполучлива, тя може да оспори господството на Android и iOS. Освен това тя може да улесни разширението на Xiaomi на нови пазари. Възможно е обаче MiOS да не бъде сполучлива. Разработването на лична операционна система е опасен ход за Xiaomi и няма гаранция, че тя ще се хареса на потребителите.

Само времето ще покаже дали MiOS ще бъде триумф или неуспех. Въпреки това фактът, че Xiaomi счита да създаде своя лична операционна система е знак, че компанията има съществени планове да се конкурира с огромните играчи на пазара.

Напълно нова Оценка за съвместимост ли ще бъде MiOS?

Все още е прекомерно рано да се каже дали MiOS ще бъде изцяло нова операционна система или просто отклонение на Android. Въпреки това има няколко фактора, които подсказват, че тя може да бъде отклонение на Android.

Първо, Xiaomi има дълга история в създаването на потребителски интерфейси, основани на Android. MIUI, нейният настоящ потребителски интерфейс е един от най-популярните в света. Това допуска, че Xiaomi има опита и експертизата да създаде нов подобен въз основата на Android.

Второ, Xiaomi може да завоюва доста от създаването на нов потребителски интерфейс. Това ще даде на Xiaomi по-голям надзор върху софтуера и ще ѝ разреши да не разчита на Гугъл. Освен това ще даде на Xiaomi по-голяма еластичност във връзка с функционалностите и дизайна.

Съществуват обаче и някои фактори, които подсказват, че MiOS може да бъде изцяло нова операционна система. Например, Xiaomi влага доста в изкуствен интелект и машинно образование. Това допуска, че компанията може да се стреми да създаде операционна система, която е особено предопределена за работа с тези технологии.

В последна сметка единствено времето ще покаже дали MiOS ще бъде изцяло нова операционна система или просто отклонение на Android.

Като цяло решението дали да се създаде отклонение на Android е комплицирано. И двата метода имат плюсове и минуси, а най-хубавото решение за Xiaomi ще зависи от редица фактори, като да вземем за пример бюджета, задачите и потребностите на потребителите.

Фактори, които Xiaomi би трябвало да вземе поради при вземането на това решение:

Размерът на потребителската база: Ако Xiaomi има огромна потребителска база, може да се окаже по-трудно да я убеди да преминат към нова операционна система. Наличието на приложения и игри: Ако за новата операционна система има стеснен брой приложения и игри, вероятността потребителите да преминат към нея може да е по-малка. Разходите за разработка: Разходите за такова начинание могат да бъдат обилни. Xiaomi ще би трябвало да влага в създаването на операционната система, нейното тестване и предлагането ѝ на потребителите. Риск от крах: Винаги съществува риск една нова операционна система да се провали. Xiaomi ще би трябвало деликатно да обмисли рисковете, преди да реши дали ще създаде напълно нова операционна система, или ще създаде нов потребителски интерфейс, основан на Android.

В последна сметка това е бизнес решение, което Xiaomi ще би трябвало да вземе въз основа на личните си характерни условия.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР