Китайският президент Си Цзинпин пристигна днес на остров Бали за

...
Китайският президент Си Цзинпин пристигна днес на остров Бали за
Коментари Харесай

Путин е изолиран, САЩ и Китай провеждат ключова среща

Китайският президент Си Цзинпин дойде през днешния ден на остров Бали за дълго чаканата среща с американския президент Джо Байдън, която ще се организира в навечерието на срещата на върха на Г-20, съобщи Ройтерс. Очаква се срещата на Групата на двадесетте да бъде изпълнена напрегнато поради съветската инвазия в Украйна.

Двамата водачи ще обсъдят обстановката в Тайван и Украйна, както и нуклеарните упоритости на Северна Корея, наред с други въпроси. Срещата сред водачите на Г-20 стартира на следващия ден, само че в нея няма да взе участие съветският президент Владимир Путин. Той ще бъде представляван от външния министър на Русия Сергей Лавров.

Това е първият конгрес на 20-те най-големи международни стопански системи след нахлуването на Русия в Украйна през февруари. В навечерието на срещата със Си, Байдън сподели пред азиатските водачи в Камбоджа, че опциите за диалози сред Съединени американски щати и Китай са отворени за да бъде предотвратен спор. Почти несъмнено е, че в идващите дни предстоят сложни договаряния сред двете страни. Байдън дойде през вчерашния ден в Бали.

Отношенията сред двете международни сили се намират в най-ниската си точка от десетилетия. Причини за това са голям брой проблеми, свързани с Хонконг, Тайван, Южнокитайско море, както и наложените от Съединени американски щати търговски практики и ограничавания върху китайски технологии.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР