Китайският президент Си Цзинпин обеща днес на Филипините различни форми

...
Китайският президент Си Цзинпин обеща днес на Филипините различни форми
Коментари Харесай

Китайският президент обеща помощ за Филипините

Китайският президент Си Цзинпин даде обещание през днешния ден на Филипините разнообразни форми на подкрепяне и прикани двете страни да стартират нова глава в връзките си, изпаднали в застой след спора за противоречивото Южнокитайско море, съобщи ДПА.

Си беше посрещнат от филипинския президент Родриго Дутерте при започване на двудневното си държавно посещаване на фона на митинги.

"И двете страни би трябвало да поставят непоколебими старания за поощряване на връзките на добросъседство и съдействие, и да напишат нова глава в китайско-филипинските връзки ".

"Докато нашите две страни вървят напред като взаимно потребни сътрудници, Китай ще продължи да прави всичко по скромните си сили, с цел да оказва помощ и поддържа филипинците ", добави той.

"Подкрепата ни ще пристигна под доста форми - от подпомагане в битката ви с опиатите и тероризма до помощ за възобновяване на пътища и мостове в разрушения от война южен град Марави и създаване на нова инфраструктура там ", сподели китайският президент.

Си означи, че Китай е поел уговорката да уреди обвързваните с Южнокитайско море противоречиви въпроси посредством съвещания и работи с други страни в Югоизточна Азия за въвеждане до три години на правила за държание в противоречивото море.

Посещението на Си е първата аудиенция на китайски водач на Филипините от 13 години. Териториалният спор утежни дипломатическите връзки и те ес намираха в застой до идването на власт през 2016 година на Дутерте, който предприе стъпки за подобряването им.

В първия ден от визитата на китайския президент двете страни подписаха 29 съглашения за съдействие в региона на търговията, вложенията, земеделието, връзките, инфраструктурата и други сфери.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР