Китайският президент Си Цзинпин нарече Бил Гейтс стар приятел и

...
Китайският президент Си Цзинпин нарече Бил Гейтс стар приятел и
Коментари Харесай

Си Цзинпин се срещна със своя стар приятел Бил Гейтс

Китайският президент Си Цзинпин назова Бил Гейтс " остарял другар " и изрази вяра, че двамата ще могат да си сътрудничат по метод, който би бил преференциален както за Китай, по този начин и за Съединени американски щати, съобщи Ройтерс.

Той одобри Гейтс в държавната къща са посетители в Пекин, в която обичайно биват настанявани високопоставени гости от чужбина.

Си съобщи, че е доста благополучен да се види със съоснователя на " Майкрософт ", с който се е срещнал за последно преди три години, и добави, че Гейтс е първият американски другар, с който се вижда тази година.

" Често споделям, че основата на връзките сред Съединени американски щати и Китай е положена в народите ни. Възлагам очаквания на американския народ ", съобщи китайският президент.

" В актуалната световна обстановка ние може да осъществяваме разнообразни начинания, които са в интерес както на нашите две страни и на народите ни, по този начин и на човечеството като цяло ", добави китайският водач.

Гейтс, който дойде в Пекин в сряда, съобщи, че за него е " чест ", че е имал опцията да се срещне със Си.

В персоналния си блог той разгласява видео, в което разисква със Си провокациите пред световното опазване на здравето и развиване, като да вземем за пример неравния достъп до здравни услуги и климатичните промени, написа Българска телеграфна агенция.

Според източници на Ройтерс Си и Гейтс са коментирали и световния напредък на изкуствения разсъдък, като американският бизнесмен е показал, че приветства американските компании, в това число и " Майкрософт ", които вкарват своите технологии за изкуствен интелект в Китай.

Си и Гейтс са разговаряли и за развиването на бизнеса на " Майкрософт " в Китай.

Снимка: АР/БТА

След като азиатският колос затвори границите си поради пандемията от ковид, Си прекрати задграничните си визити, отбелязва Ройтерс. Мярката беше анулирана при започване на годината, само че множеството от интернационалните срещи на китайския президент бяха с други държавни водачи.

Гейтс се отдръпна от борда на шефовете на " Майкрософт " през 2020 година, с цел да се концентрира върху филантропска активност в областта на световното опазване на здравето, образованието и климатичните промени.

Той се срещна за последно със Си през 2015 година в коридорите на форума Боао в китайската провинция Хайнан.

Чуждестранната бизнес общественост стана по-предпазлива към Китай със усилването на напрежението сред Пекин и Вашингтон, разяснява Ройтерс.

Гейтс посети Китай в навечерието на от дълго време отлаганата аудиенция на американския държавен секретар Антъни Блинкън, който ще се опита да стабилизира връзките сред двете най-големи стопански системи в света.

В сряда Блинкън е провел под напрежение телефонен диалог с китайския си сътрудник Цин Ган, който е призовал Съединени американски щати да престанат да се месят в делата на Китай и да вредят на сигурността му.

Според китайския вестник " Женмин жибао " Си е декларирал пред Гейтс, че Китай няма да следва остарелия път на " мощна страна, която се пробва да стане хегемон ", а ще работи с други страни за постигането на общо развиване.

Освен че се срещна със Си, Гейтс произнесе тирада в Глобалния здравен институт за разкриване на медикаменти (GHDDI). Той приказва за световното опазване на здравето и нуждата от потребление на технологиите за решение на здравни провокации по целия свят.

Фондация " Бил и Мелинда Гейтс " даде обещание да даде по 50 милиона $ за подсилване на института, който е учреден взаимно от фондация " Бил и Мелинда Гейтс ", университета " Цинхуа " и общинското управление на Пекин.

Инфо: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР