Китайският президент Си Дзинпин предупреждава за манталитета на Студената война

...
Китайският президент Си Дзинпин предупреждава за манталитета на Студената война
Коментари Харесай

Си Дзинпин срещу манталитета на Студената война в икономиката

Китайският президент Си Дзинпин предизвестява за " манталитета на Студената война " и дава обещание да отвори част от стопанската система на страната, оповестява БиБиСи. Речта му на форума Боао за Азия, постоянно наричана " Давос " в Азия, наподобява на опит да се успокоят комерсиалните взаимоотношения със Съединени американски щати.

Си Дзинпин дава обещание да понижи цените за импорт на коли и да облекчи условията за задгранични компании, инвестиращи в Китай, само че няма информация, по кое време ще се случат измененията.

Китайският президент не прави съответни препратки към обстановката с Вашингтон, само че приканва за неприкритост.

" Човешкото общество е изправено пред огромен избор да се отвори или затвори, да върви напред или обратно ", разяснява Си Дзинпин пред китайски и интернационалните вложители.

" В днешния свят наклонността към мир и съдействие напредва и мисленето от Студената война е остаряло. Да обръщаме внимание единствено на личната си общественост, без да мислим за другите, може да докара единствено до стена. Можем да реализираме печеливши резултати, като настояваме за спокойно развиване и взаимна работа ", изясни той.

Вашингтон твърди, че Китай не е изпълнила по-ранните си обещания за отваряне на стопанската система, в това число са поставяли трудности пред интернационалните компании, които имат достъп до пазарите и принуждават вложителите да основават взаимни предприятия и да предават интелектуална благосъстоятелност.

Президентът на Китай Си Дзинпин се нарежда като мотор на глобализацията, прави го непрекъснато, когато изнася речи на интернационалните конгреси. А времето за това е извънредно уместно, на фона на настоящия търговски конфликт САЩ-Китай.

За разлика от провокативните туитове на президента Тръмп, президентът Си Дзинпин пробва да показа едно ново лице на Китай и афишира стъпки, за отваряне на китайската стопанска система.

На повърхността обещанията звучат отлично, някои от тях са казвани и преди и не е мъчно да се наблюдава какъв брой и какъв достъп Китай ще даде на задграничните компании в реалност.

Дали президентът Тръмп ще види в помирителната тирада на китайския президент знак, че е спечелил някои отстъпки за американската страна ще се разбере от идващият му туит, разяснява за БиБиСи Каришма Васуани, бизнес сътрудник в Азия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР