Китайският президент Си Дзинпин бе преизбран за генерален секретар на

...
Китайският президент Си Дзинпин бе преизбран за генерален секретар на
Коментари Харесай

Китай: Си Дзинпин заздрави хватката си върху властта


Китайският президент Си Дзинпин бе избран отново за общоприет секретар на ръководещата Комунистическа партия за трети петгодишен мандат. Това му проправя пътя към невиждан трети мандат и като президент на Китай.

Си остава отпред на Комунистическата партия и се чака през март 2023 Народното събрание да го избере и за трети мандат като президент

69-годишният бе избран отново за общоприет секретар на Китайската комунистическа партия (ККП) с скрито гласоподаване на нейния Централен комитет (ЦК). Това стана на първия пленум на новия Централен комитет, определен в събота в края на двайсетия конгрес на ККП, който заздрави допълнително хватката на Си върху властта, както означи Агенция Франс Прес.

бе избран отново също и начело на въоръжените сили на страната и получи нов мандат като ръководител на Централната военна комисия на.

Ново Политбюро на Централен комитет
Редакцията предлага
На пленума бе определено също новото Политбюро на Централен комитет на ККП, което се състои от 24 души. Сред тях не е нито една жена, за първи път от 25 години, отбелязва Агенция Франс Прес. Сун Чунлан, която до момента бе единствената жена в Политбюро, се отдръпна.

Избран бе и новият, седемчленен състав на Постоянен комитет (ПК) на Политбюро. В него президентът Си Дзинпин включи няколко свои съдружници в ПК, който на процедура е на върха на властовата конструкция в.

Най-първите в страната

Освен Си Дзинпин, в новия състав на Постоянния комитет на Политбюро личат имената на партийния секретар на Шанхай Ли Цян, персоналния секретар на китайския президент Дин Сюесян и на партийния секретар на южната провинция Гуандун Ли Си. Останалите трима членове на основния властови орган, който дефинира политиката на Китайската национална република, са секретарят на Централен комитет на ККП Ван Хунин, партийният секретар на столицата Пекин Цай Ци и Чжао Лъцзи, секретарят на Централната комисия за инспекция на дисциплината - висшия партиен орган за.

Предстои преизбирането му и като президент

След преизбирането му отпред на комунистическата партия се чака през март следващата година Народното събрание да преизбере Си Дзинпин и за безпрецедентет трети мандат като резидент на страната. 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР