Китайският министър на отбраната Дън Дзюн проведе разговори чрез видеовръзка

...
Китайският министър на отбраната Дън Дзюн проведе разговори чрез видеовръзка
Коментари Харесай

САЩ и Китай проведоха първите си разговори на тема отбрана от 18 месеца насам

Китайският министър на защитата Дън Дзюн организира диалози посредством видеовръзка с ръководителя на Пентагона Лойд Остин. Според китайското военно ведомство двете страни са разискали двустранните връзки, военното съдействие и тайванския въпрос. Това е първият диалог сред военните началници на Китай и Съединени американски щати от 2022 година насам.


" Съединените щати би трябвало да признаят твърдата позиция на Китай, откровено да зачитат териториалния суверенитет и морските права и ползи на Китай в Южнокитайско море и да подхващат на практика дейности за опазване на районния мир и стабилността на връзките сред двете страни и двете армии ", съобщи Дън Дзюн по време на диалога.

Китайският министър на защитата също по този начин акцентира, че китайските и американските военни би трябвало да намерят метод да открият контакт и да обезпечат " намерено и прагматично съдействие " за стабилизиране на връзките сред страните и реализиране на гаранции за сигурност.

От своя страна Лойд Остин акцентира, че Съединени американски щати се придържат към правилото за един Китай, разиска нуждата от ценене на интернационалното право в района и опасенията по отношение на провокациите от страна на Северна Корея. Двете страни обмениха отзиви и по спора в Украйна, оповестиха от Пентагона.

Диалогът сред военните от Съединени американски щати и Китай беше краткотрайно прекратен с решение на КНР през 2022 година Това се дължеше на визитата в Тайван на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси през лятото на 2022 година Китай се опълчи на визитата.

На 2 април президентът на Китай Си Дзинпин и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън организираха телефонни диалози. Държавните глави разискаха китайско-американските връзки и тяхното стабилизиране, спора в Украйна, тайванския въпрос, правата на индивида, ситуацията на Корейския полуостров, военното съдействие и премахването на рисковете, свързани с изкуствения разсъдък.БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР