Китайският луноход Yutu-2 забеляза две странни стъклени сфери от другата

...
Китайският луноход Yutu-2 забеляза две странни стъклени сфери от другата
Коментари Харесай

Китайският ровър на Луната откри странни стъклени сфери

Китайският луноход Yutu-2 видя две странни стъклени сфери от другата страна на Луната. Блестящи като полупрозрачни перли на фона на сухия и прашен пейзаж на Луната, лунните „ сфери “ са първите по рода си, открити на лунната повърхнина и формирани относително неотдавна, споделят откривателите.

Стъкло е било видяно на Луната и преди; както от лунохода Yutu-2, по този начин и от задачата на НАСА Аполо 16. Образува се, когато богатите на силиций минерали, като пироксен и фелдшпат, се подлагат на свръх висока температура.

Това обаче е първият път, когато стъклени сфери са открити на Луната. Учените не знаят точния генезис на тези сфери, само че считат, че дребните топчета може да са били формирани по време на избухливо вулканично изригване в миналото в история на Луната или след високоскоростен удар с астероид.

„ Сферите просто ни взеха акъла, защото те са толкоз неповторими на Луната “, споделя в изказване водещият създател Джийонг Сяо, планетарен геолог от университета Сун Ятсен в Китай. „ Малко е тъпо, че когато за първи път намерихме тези стъклени сфери, роувърът преди малко беше минал около тях и не бяха получени данни за композицията на терена, само че такива сфери може да са много постоянно срещани от другата страна на Лунната “.

Стъклени сфери, известни още като микротектити, са открити и на Земята към местата на метеоритни удари, заяви по-рано Live Science. При удар от астероид, части планетарна кора се изхвърлят във въздуха, а разтопените силикатни минерали, съдържащи се в тях, се комбинират, с цел да образуват дребни стъклени перли, които се разпръскват като трохи по околния пейзаж.

Наскоро откритите микротектити, с размери от 15 до 25 милиметра в диаметър, са по-големи от тези, открити на Земята. Те обаче са по-малки от стъклените части, които астронавтите на Аполо 16 откриха покрай кратер от удар от астероид на близката страна на Луната, най-големият от които е с диаметър 40 мм.

Микротектитите, открити от Yutu-2, също са открити наоколо до кратери от удар, което кара откривателите да имат вяра, че дребните сфери са се образували от богата на фелдшпат магматична канара, наречена анортозит, която се топи и реформира директно след конфликт с метеор.

„ Първото изобретение на полупрозрачни стъклени глобули с макро размери на Луната удостоверява, че лунните анортозити са отлична суровина за производството на стъкло с положително качество, пропускащо светлина “, сподели Сяо. „ Съществуването им на Луната демонстрира, че ударните събития върху другите планетарни тела също могат да образуват сходно на тектит стъкло.

Изучаването на състава и възрастта на стъклените сфери може да помогне на учените да схванат историята на Луната, както и да даде потребна информация за евентуалните строителни материали на лунната повърхнина.

„ В навечерието на построяването на човешки бази на Луната, лунните анортозити са обещаващ и необятно публикуван запас “, сподели Сяо.

Луноходът Yutu-2, чието име значи „ нефритен заек “, беше изстрелян от китайския лунен спускаем уред Chang’e 4 през януари 2019 година, откакто сполучливо приключи първото по рода си меко кацане от далечната страна на Луната. Премина през необятния 186 километра кратер Фон Карман на Луната за малко време, само че изпълнено с интензивни събития. През това време роувърът е направил в детайли сканиране под повърхността на луната, забелязал е мистериозна „ гелоподобна “ субстанция, за която се счита, че е повече от лунно стъкло. Хвана обект, който в началото изглеждаше като мистериозна барака, само че по-късно беше оголен като канара с форма на заек.

Chang’e 4 е четвъртата задача на Китай до Луната и втората задача за кацане на роувър на лунната повърхнина. Китай също кацна със своя роувър Zhurong на Марс предходната година и сега строи галактическата станция Tiangong, която би трябвало да бъде приключена до края на 2022 година Китай също по този начин разгласи, че ще сътвори лунна изследователска станция на южния полюс на Луната до 2029 година

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР