Китайският концерн Dongfeng Motor обяви доставката на партида от 50

...
Китайският концерн Dongfeng Motor обяви доставката на партида от 50
Коментари Харесай

Китайците пак с едни гърди напред: Dongfeng пусна автомобили с твърдотелни батерии!

Китайският тръст Dongfeng Motor разгласи доставката на партида от 50 електрически автомобила Dongfeng Aeolus E70 с твърдотелни акумулатори, създадени взаимно с производителя на литий Ganfeng Lithium. Тези седани ще влязат в пробна употреба в таксиметровите компании на Дзянси, Гуанджоу, Жедзян и Дзянсу. Все още не се приказва за серийно произвеждане на такива машини.

Спомнете си за какво твърдотелните акумулатори са по-добри от стандартните литиево-йонни? Най-важното преимущество на такива акумулатори е тяхната свръхбезопасност. Те няма да се възпламенят даже в случай че са пробити или ударени. Електролитът в тях не е течен, а корав, заради което батерията е по-лека, по-плътна и по-компактна. И надлежно са по-продуктивни: твърдите литиево-серни акумулатори са към пет пъти по-ефективни от литиево-йонните!

Тъй като не се опасяват от прегряване и хипотермия, те се зареждат по-бързо и имат по-дълъг експлоатационен живот и могат да се създават по-лесно и по-бързо. С такива акумулатори е елементарно да се вършат относително евтини електрически транспортни средства, които могат да се ръководят свободно в необятен диапазон от температури. Но към момента няма промишлени, използваеми мостри на такива акумулатори: учени и инженери не престават да работят неуморно. Ето за какво първото такова тестване на електрически автомобили Dongfeng е толкоз забавно.

Вярно е, че батериите в китайските коли към момента не са изцяло твърдотелни. Това са по този начин наречените полутвърди литиево-метални акумулатори – с анод не от графит, а от литий, като електролитът в тях е течен. Тези (първо поколение) акумулатори употребяват неповторима гъвкава диафрагма, която разрешава на литиевите йони да протичат сред електродите, само че блокира образуването на дендрити, главният проблем при литиево-анодните акумулатори. Производителността на такава батерия спрямо стандартните литиево-йонни е с към 80% по-висока - което е повече от добър индикатор.

Отделните детайли са тествани за продупчване и 50% дисторция на смачкване. Нещо повече, съгласно Dongfeng, батериите са тествани при рискови условия при 180 градуса по Целзий. Батерийният модул употребява рамка от алуминиева сплав, направена с високопрецизна технология за лазерно заваряване. Ефективността на батерията доближава 86 %.

Ganfeng Lithium също по този начин работи върху второ потомство твърдотелни акумулатори с енергийна компактност над 360 Wh/kg, само че няма информация за времето на появяването им. До момента компанията е пуснала индустриална линия с потенциал 0,3 GWh, която създава твърдотелни акумулатори от първо потомство. През идващите години Ganfeng Lithium ще отвори още един цех за акумулатори, който ще може да създава почти 10 GWh годишно.

За страдание характерностите на Dongfeng Aeolus E70 с твърда батерия не се разкриват - знае се единствено, че машините поддържат и технологията " суап ", т.е. промяна на празна батерия с цялостна на специфична станция за три минути.

Стандартният седан навлезе на китайския пазар още през 2017 година и се доставя главно на таксиметровите компании. Автомобилът е създаден в тясно съдействие с Peugeot и Citroen. Един електродвигател с мощ 125 конски сили е виновен за тягата, с която автомобилът може да форсира до 100 км/ч за 9.9 секунди. Максималната скорост е 150 километра в час. Батерията е с потенциал 50.8 kWh, а самостоятелният пробег е 351 км.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР