Китайският журналист Фан Бин, който изчезна през февруари 2020 г.

...
Китайският журналист Фан Бин, който изчезна през февруари 2020 г.
Коментари Харесай

Китай освободи журналист, арестуван преди 3 години, защото разгласил появата на COVID в Ухан

Китайският публицист Фан Бин, който изчезна през февруари 2020 година в Ухан, до момента в който отразяваше най-ранната фаза на пандемията от COVID-19, бе освободен от затвор, съобщи " Гардиън ".

Близките му удостоверили, че той е бил пуснат от ареста предходната неделя. След това отпътувал за Пекин, където живеят негови родственици. Още в понеделник обаче бил върнат в Ухан, където остава под непоколебим контрол.

Дълго време изгубването на Фан беше обгърнато в тайнственост. В Китай е позволено задържането на човек в продължение на шест месеца без да му бъде повдигнато обвиняване. В няколко отчета се споделя, че фамилията му се страхувало да говори публично за случая.

В неделя Асошиейтед прес цитира източник, който твърди, че Фан е бил наказан на три години затвор за " разпалване на разногласия и провокиране на проблеми " - абстрактно обвиняване, обичайно употребявано против политически дисиденти. По-късно Радио " Свободна Азия " заяви, че журналистът е излежал присъдата си в изправителен център в Ухан.

През декември 2020 година някогашната адвокатка, трансформирала се в журналистка - Джан Жан, беше осъдена на четири години затвор по същото обвиняване. Джан стартира гладна стачка малко след ареста. Поддръжниците ѝ неведнъж показаха сериозна угриженост за нейното здраве.

През 2021 година някогашният юрист на Джан сподели пред " Гардиън ", че нейната присъда е " предизвестие "  от китайското държавно управление и допусна, че тя е била грубо третирана като наставление за дейностите си.

Правителството на Китай непрекъснато е упреквано в липса на бистрота, изключително в първите сериозни месеци след експлоадирането на болестта в Ухан. Журналисти се пробваха да алармират за огнището на COVID-19, което препълни локалните лечебни заведения, само че управляващите се стремяха да управляват прецизно потока от информация, арестувайки всички, дръзнали да популяризират вести по тематиката.

Месеци по-късно Си Цзинпин наложи политика за " нулев Коронавирус " в комунистическата страна, според която при най-малък брой регистрирани инфектирани многомилионни градове бяха поставяни под непоколебим локдаун. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР